Увеличава се консолидираната загуба на Групата Синергон холдинг“, в която

...
Увеличава се консолидираната загуба на Групата Синергон холдинг“, в която
Коментари Харесай

Горивата и строителните материали утроиха загубата на Синергон холдинг

Увеличава се консолидираната загуба на Групата " Синергон холдинг “, в която ръководител на Надзорния съвет е Бедо Доганян. Той има 2.27% от капитала на някогашния приватизационен фонд. Големите акционери са " Омега Би Ди Холдинг " АД с 44.28% и " Ераст " ЕООД с 7.05 %. За деветмесечието загубата е в размер на 8.9 млн. лв., демонстрира финансовият доклад на холдинговото сдружение. Година по-рано тя беше единствено 3.18 млн. лв.. „ Синергон холдинг " е правоприемник на народен приватизационен фонд с име " Петрол фонд ".

Финансовият резултат в забележителна степен се въздейства от комерсиалната активност на дъщерните сдружения, които правят търговия с газ пропан бутан (чрез дъщерното „ Синергон Петролеум “ ООД), течни горива, отоплителни и строителни артикули („ Топливо “ АД), продажба на електрическа енергия („ Синергон Енерджи “ ООД), както и от резултата от интервенции с финансови принадлежности.  Върху резултата оказват въздействие и рисковете, характерни за дъщерните сдружения.

" Синергон холдинг " е мажоритарен притежател в 20 предприятия в четири бранша. В някои от тях компаниите имаха много проблеми с активността си през миналите пандемични месеци.

Приходите на групата са се нараснали като максимален принос за това имат продажбите на електрическа енергия. Но пък намалязат паричните приходи от продадени строителни и отоплителни материали, както и приходите от газ и течни горива. Те се осъществят от дъщерното „ Топливо “ АД, което е на загуба. Холдингът има 84.14% от капитала му. Разходите по цялостната активност на холдинговата група също нарастват за деветте месеца.

Предприятията от групата са повлияни от пандемията, защото стопанската интензивност и потреблението на семействата понижават и в следствие по-малко са продажбите на газ пропан-бутан, течни горива, отоплителни и строителни материали. Не може да се плануват резултатите и в бранша на туризма.

В тази обстановка холдингът възнамерява преструктуриране на сдруженията – някои бяха продадени, а други – премахнати и заличени ог комерсиалния указател. Капиталът на „ Синергон парцели ” ООД пък беше повишен посредством апорт на парцели от „ Топливо “ АД, като и двете сдружения са дъщерни на холдинга.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР