Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара

...
Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара
Коментари Харесай

Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният политик у нас

Увеличава се делът на хората, смятащи че държавното управление ще изкара цялостен мандат - 57% са на това мнение. Това сочи изследване на "Тренд " по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на нагласитеспрямо главните партиийни водачи и други настоящи тематики. Проучването е осъществено в интервала 9-16 юли 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление ''лице в лице'' измежду 1010 души на възраст 18+ и е представително за пълнолетното население на страната.

Борисов продължава да е най-одобряваният партиен водач. Намаляването на държавната дотация за партиите продължава да среща поддръжка на огромно болшинство, само че близо половината българи са на мнение, че по този начин партиите ще станат по-зависими от бизнеса.

Резултатите от изборите за Европейски парламент не престават да оказват резултат върху публичните настройки и през месец юли.

Оптимистично настроените доближават до 55%, а песимистите спадат до 35%. Тук би трябвало да се има поради и отпускарският сезон, който също дава избрана положителна настройка, разясняват от "Тренд ", представени от Нова телевизия.

Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е главната причина за забележима наклонност на растеж на каузи на хора, които са на мнение, че държавното управление ще изкара цялостен мандат – 57% от всички български жители през юли. На противоположното мнение са една пета от запитаните.

Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен водач с 36% позитивно отношение. Освен него в първата петица по позитивно отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%). Най-ниско позитивно отношение срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%).

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната дотация за партии на 1 лев на получен глас на избори среща утвърждението на 69% от всички български жители, а 14% не го поддържат.

На въпрос с авансово заложени варианти по тази причина какъв брой би трябвало да получават партиите като дотация от страната, най-голям % събира опцията 1 лев (42%), а 25% считат, че партиите не би трябвало да получават пари от страната. Само 2% са на мнение, че партиите би трябвало да получават повече от 7 лв. на получен глас на избори.

Въпреки внушителното болшинство, което поддържа намаляването на държавните дотации за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% считат, че няма да станат по-зависими.

В проучването на ''Тренд'' през юли не се следи основна динамичност в електоралните данни и за оценката на работата на главните институции по отношение на изследването ни през предишния месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР