Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ,

...
Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ,
Коментари Харесай

Пред Нова тв говори една от измамените от бившата служителка на НОИ: Тя ми взе 4 350 лв.

Увеличава се броят на излъганите от някогашната служителка на Национален осигурителен институт, непозволено придобила пари с обещания за по-високи пенсии. От 18 ощетените станаха към този момент 28 души. Задържаната някогашна инспекторка Александрина Георгиева и мъжът, с който живее на фамилни начала, остават в ареста. Дъщеря й беше освободена против парична гаранция от 1000 лв..

Само пред NOVA приказва една от излъганите.

Емилия Петрова e навършила нужните години, само че няма нужния стаж, с цел да се пенсионира.

„ Александрина ми пресметна какъв брой трудов стаж би трябвало да си закупя. Ставаше въпрос за към три години. Измами ме с 4 350 лева До ден сегашен парите не са импортирани в Национален осигурителен институт. Така измами и моя съседка с 2 300 лв. ”, разказа Емилия Петрова.

Александрина Георгиева, упрекната, че е измамила Национален осигурителен институт с над 3 милиона лв., влезе с качулка и белезници в съда. Адвокатът й твърди, че единствено двама от излъганите имат документи, че са й дали пари, с цел да им купи трудов стаж.

„ Никой от останалите хора няма документ, че са дали парите. Вие представяте ли са дадете 10 000 лв. и да не поискате документ ”, уточни юристът й Йордан Давчев.

Според прокуратурата жената взимала сред 2 000 и 16 000 лв. от кандидат-пенсионерите, на които е издавала подправени удостоверения за трудов стаж от от дълго време банкрутирали компании.

„ Взетите суми са разнообразни. По всяка възможност, хората са преценявани съгласно профила на индивида, който е желал да се пенсионира, дали разполага с повече или по-малко пари ”, сподели прокурорът Димитър Пехливанов.

От Национален осигурителен институт поучават жителите да не дават пари на ръка. Купуването на трудовия стаж не става в брой и за него се издава специфичен документ „ Всяко авансово заплащане е доказателство за непозволено изплатени суми, които отиват в нечий джоб ”, добави шефът на НОИ-Пловдив Розалия Дженева.

До момента е открито, че 116 души са получили  непозволено пенсии по схемата. Сега те ще връщат парите с лихви.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР