Уважаеми Bundeskanzler, все още не знаем кой сте, но партньорите

...
Уважаеми Bundeskanzler, все още не знаем кой сте, но партньорите
Коментари Харесай

В Politico към следващия германски канцлер: Не жертвайте Европа


Уважаеми Bundeskanzler, към момента не знаем кой сте, само че сътрудниците на Германия имат обръщение към вас: Не жертвайте Европа, с цел да създадете коалиция, написа в Politico Пол Тейлър.

След най-фрагментираните избори в следвоенната история, вие и най-видният ви противник и двамата претендирaте за мандат за ръководство. Следващите седмици и евентуално месеци на разногласия за образуването на коалиция, ще бъдат последвани от това, което евентуално ще бъде първото трипартийно федерално държавно управление.

Това няма да е елементарно време. Натискът върху вас ще бъде огромен и ще възникне изкушението да се концентрирайте напълно върху вътрешните проблеми, като ролята на Германия в Европейския съюз в най-хубавия случай ще остане за след това, а в най-лошия - като разменна монета.

Това би било ужасна неточност. За вас. За Германия. И за Европейски Съюз. Победата в изборите може да е обвързвана единствено с вътрешната политика, само че по-специално в Берлин, ръководството е обвързвано с Европа.

Тъй като е изправена пред редица належащи провокации - геополитически разтърсвания, икономическа неустановеност, продължаващата опасност от COVID-19 и очертаващия се фантом от изменението на климата - Европа ще се нуждае от мощна, самодейна Германия. И този избирателен резултат към този момент е причина за безпокойствие.

Рискът е, че политиката за Европейски Съюз, която едвам се загатва по време на акцията, се трансформира в нещо, което би трябвало да се търгува, за победа над фискално ястребовата свободна демократична партия.

Лидерът на FDP Кристиан Линднер ще се опита да предотврати всяко придвижване към фискален съюз. Той се опълчва на общото издаване на европейски дълг и изиска бързо връщане към строгите правила на Европейски Съюз за бюджетна дисциплинираност и към личното уравновесено бюджетно обвързване на Германия. Той е срещу както увеличението на налозите, по този начин и по-високите държавни заеми.

Той също по този начин желае решаващата работа на министъра на финансите - роля, в която той би казвал резултатите в еврозоната и евентуално ще поеме твърда линия, като отхвърля всяка споделена отговорност за дълга на други страни от Европейски Съюз или за спасяването на техните банки.

След като получи повече от 11 % от гласовете, FDP е в основна позиция да дефинира дали вие или вашият противник ще оглавите идващото държавно управление. И в двата случая проевропейският еколог Зелените, с към 15 %, би бил другият младши сътрудник.

Привличането на двамата в една и съща коалиция ще бъде първият ви тест като водач - и няма да е елементарен. Вашите неуместни другари ще заковат всяка точка и запетая от държавна стратегия в формален " съдружен контракт ".

Последният подобен документ - който докара Велика коалиция от консерватори и социалдемократи на поста през 2017 година - дава обещание ново време за Европа след гласуването на Англия за овакантяване и миграционната рецесия на Европейски Съюз.

Това, което не можеше да направи, бе да предскаже същинския скок напред в по-тясната интеграция - който пристигна единствено години по-късно, с груповия отговор на коронавирусната рецесия. След безредно начало на пандемията, в което съседи се постановяваше да се молят като просяци, страните от Европейски Съюз се събраха, с цел да основат общ фонд за възобновяване, финансиран, за първи път, посредством групови заеми и се съгласиха да обединят покупките на жизненоважни ваксини.

И двете значими решения опонират на надълбоко вкоренените немски инстинкти за отбягване на " трансферния съюз ", при който богатите, спестовни северни страни субсидират по-бедните, по-задлъжнели южни страни. И въпреки всичко, за благополучие, при изключителна обстановка, вашите по-добри ангели надвиха.

В резултат на смелостта на вашия предходник Ангела Меркел всички са спечелили: Европейската стопанска система се възвръща по-бързо, в сравнение с оптимистите смееха да предвиждат, даже преди множеството пари от NextGenerationEU да бъдат изплатени. Разходите по заеми на южните страни останаха ниски, защото издаването на взаимен дълг увеличи доверието на пазара, а европейските пазари за експорт в Германия още веднъж купуват.

Но под ваше управление Европа ще се изправи пред ново предизвикателство: превръщането на тези краткотрайни еднократни задатъци в непрекъснати, с цел да се даде на страните от Европейски Съюз потенциала да вършат жизненоважни обществени вложения в зеления и дигитален преход.

Това ще бъде сложна договорка в Германия, само че би трябвало да се направи.

По време на акцията вие и вашият главен съперник се придържахте към комфорта на фискалната ортодоксалност, обещавайки да се върнете към конституционната немска " дългова спирачка ", която мощно лимитира обществените заеми, незабавно щом пандемията завърши. Макар че това може да наподобява политическа нужда за усмиряване на нервните гласоподаватели, това са стопански нелепости.

Европа и Германия се нуждаят от големи вложения, с цел да подтикват промишлените и енергийните трансформации, нужни за реализиране на въглеродна индиферентност. Това може да стане единствено посредством набиране на обществен капитал - както на национално, по този начин и на европейско равнище - или заобикаляне, или изменение на строгите правила на Европейски Съюз за дълга и недостига.

За благополучие има формули за издаване на дълг за обществени вложения, без да се постанова да пренаписвате конституцията си или да нарушавате европейските разпореждания. Трябва да предложите извънбюджетни средства на равнище Европейски Съюз за създаване на мрежи за зелена сила и високоскоростни цифрови мрежи.

И в геополитиката сътрудниците ви от Европейски Съюз ще желаят да поемете повече отговорност за групови дейности. Това ще включва по-твърдо отбиване против самоувереността на Русия в Източна Европа, намаляване на вашите доходоносни търговски връзки с Китай с по-голяма зоркост към правата на индивида и ползите на европейската сигурност и усилване на напъните на НАТО и Европа за защита.

Каквото и да кажат, малко на брой европейци в действителност чакат да извършите карачка обратно за приключения към този момент водопровод за природен газ " Северен поток 2 " от Русия до Германия, даже в случай че мнозина считат, че построяването ми е била геополитическа неточност. Но когато този водопровод влезе в употреба, вие ще имате обвързване да спазвате обещанията на Меркел, че Украйна ще остане маршрут за пренос на сила - налагайки спомагателни наказания на Москва, в случай че е належащо - и че Берлин ще влага в развиване на атомна сила в Украйна.

Крайно време е и Германия да покаже по-силна поддръжка за демокрацията, върховенството на закона и битката с корупцията в Унгария, Полша, България и Румъния. Нежеланието на Берлин по исторически аргументи да бъде корав с източните си съседи ги насърчи да се опълчват на нормите на Европейски Съюз с възходяща безочливост.

Както някогашният полски външен министър Радослав Сикорски сподели преди десетилетие: " Страхувам се от немската мощ по-малко, в сравнение с стартирам да се опасявам от нейното безучастие ".

Всъщност се притеснявам от токсична композиция от двете: че вашата тромава и неуверена коалиция може да употребява немските сили, с цел да постанова решения с най-нисък общ знаменател, вместо да поеме своята отговорност, с цел да помогне за построяването на по-силна и съгласувана Европа.

Моля, докажете, че бъркам.
 След изборите в Германия: Социалдемократите договарят за коалиция със Зелените и свободните демократи
След изборите в Германия: Социалдемократите договарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

" Това, което виждате тук, е доста щастлива СДП "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР