Уважаеми български граждани, не случайно вчера нарекохме новосформираното българското правителство

...
Уважаеми български граждани, не случайно вчера нарекохме новосформираното българското правителство
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Новото българско антисоциално правителство отхвърли увеличение на минималната заплата, но ние няма да се откажем

„ Уважаеми български жители, не инцидентно през вчерашния ден нарекохме новосформираното българското държавно управление антисоциално. В последните две седмици, даже и преди да се образува държавното управление, народните представители от ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Демократична България отхвърлиха предложенията на Българската социалистическа партия за увеличение на майчинството през втората година, което да стане колкото минималната работна заплата, отхвърлиха преизчисляването на пенсиите, а през днешния ден явно ще отхвърлят и увеличението на минималната работна заплата “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискването на първо четене на промени в Кодекса на труда, импортирани от Българска социалистическа партия. 
От парламентарната естрада Нинова се обърна към българските жители със следните думи: „ Вижда се, че държанието, думите и гласуването им зависи от това дали сме преди избори и ще ви излъжат или сме след избори и няма да изпълнят това, което са ви дали обещание. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ сме безусловно поредни преди и след избори и това, което кажем, го изпълняваме. Това, което ви обещахме, внесохме незабавно като законопроекти още в първите дни на 49-ото Народно събрание. В 48-ото Народно събрание 42 пъти внасяхме предложение за нарастване на минималната работна заплата, на 43-тия успяхме. Така ще създадем и в този момент, няма да се откажем “, безапелационна бе тя. 
Лидерът на Българска социалистическа партия отговори на причините, които бяха изтъкнати срещу измененията в Кодекса на труда: „ Уважаемо болшинство, от през вчерашния ден и държавно управление, вие нали сте евроатлантици? Нали сте европейци? Става въпрос за европейско законодателство. В момента вкарваме в България европейско условие минималната работна заплата да бъде най-малко 50% от междинната. Значи не сте европейци. На думи да, само че когато би трябвало да се реши някакъв въпрос – не. Второ, разбирам, че десните партии пазят работодателите и бизнеса и се веселя, че след толкоз години към този момент в Народното събрание, през днешния ден се появи ясно разграничаване – лявата партия, която пази служащите, работещите небогати и труда и десните партии, които приказват за капитал. Поне да е ясно – кой е ляв и кой е десен. И да не се приписва да вземем за пример на Политическа партия, че са „ новата съвременна левица “, тъй като те са срещу всички леви обществени ограничения, които Българска социалистическа партия предлага. Ние сме ясни – обичайната и поредна лява достоверна партия “, сподели Нинова.
Тя напомни, че е била и министър на стопанската система и е работил с тези хора: „ Знам, че би трябвало да има произвеждане, с цел да има пари за обществена политика и това е безусловно обикновено. Но сътрудници, да ви кажа, мнозина работодатели заплащат над формалната минимална заплата, спомагателни пари на служащите под масата – и вие го знаете. Вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в публична минимална работна заплата понижава сивия бранш, усилва осигурителните вноски в Национален осигурителен институт и в НЗОК. Вие желаете ли да има светла стопанска система или толерирате сивия бранш? Мисля, че би трябвало всички да се борим за  светла стопанска система “, сподели Нинова и даде още един мотив – като се изключи че става въпрос единствено за 100 лева, по този метод ще се изсветли стопанската система и ще влязат повече осигуровки в НЗОК и в Здравната каса.
Лидерът на Българска социалистическа партия продължи: „ Става въпрос, и вие доста добре го знаете, за 500 хиляди души – половин милион работещи небогати. Трябвало да чакат до началото до 2024 година Увеличението на водата с близо 150% чака ли? Не, влиза от 1 юли. Предложението на топлофикациите за парното чака ли? Не, и то влиза в този момент. Значи цените не чакат, само че хората – тези 500 хиляди души, би трябвало да чакат? Защо? Защото нямало задоволително обосновка или тъй като неравенствата намалявали. Това е цинизъм. Извадете статистиката – с какъв брой броя са се нараснали милионерите в България, какъв брой е неравенството в България и на кое място сме в Европейски Съюз? Да кажете, че няма да увеличим минималната работна заплата, тъй като неравенствата понижават и тези 500 хиляди души са забогатели, просто е цинизъм “, безапелационна бе тя.
Нинова още един път приканва народните представители да поддържат този законопроект, за  да не се постанова социалистите да  го внасят още веднъж 42 пъти и даде следния мотив, с който обори техните думи:  „ Казвате няма бюджет в общините, работодателите са си създали проектите. Днес би трябвало да гласуваме този закон, тъй като другата седмица господин Асен Василев ще стартира да готви бюджета за 2023 и 2024 година И в случай че през днешния ден приемем този закон, той ще включи в бюджета плановете за нарастването на минималната работна заплата и в общини, и в държавни служби, където има хора на минимална работна заплата. Ако през днешния ден не го създадем, той няма да го включи в бюджета и по-късно ще намерите опрощение, че няма пари в бюджета “, изясни тя.
„ Майчинство – отхвърлихте, пенсии – отхвърлихте, най-малко това одобрете, с цел да може да влезе в бюджета и до края на 2023 и за прогнозите и проектите за 2024 година “, прикани водачът на Българска социалистическа партия.
Тя отхвърли нападките, че това ще дестабилизира страната: „ Щели сме да дестабилизираме финансите на страната, представете си, с нарастването със 100 лева на заплатите на 500 000 души. А по какъв начин не дестабилизирахме финансите на страната, като депутатските заплати се подвигат автоматизирано, без да се регистрира продуктивността на труда? Значи, на работещите небогати желаете да им отчитате продуктивността на труда, а на депутатите порастват заплатите на 3 месеца автоматизирано, без да се регистрира нулевата продуктивност на труда в последните 2 месеца и няколко Народни събрания. Видите ли, цялата финансова система на България щяла да рухне, в случай че на бедните работещи им увеличим заплатите със 100 лева Що за мотив е това? Не ви ли е малко неловко? Всички в предизборната акция говорихте за увеличение на минималната заплата и си слагахте за приоритет увеличението на приходите на хората. И какво става единствено месец по-късно? Пак ще дойдат избори, тогава отново ли ще ги лъжете? “, попита Нинова.
И прикани: „ Ясно е, не желаете. Поне излезте и си го кажете. Когато някой не желае да направи нещо, намира причина. Когато желае - ще откри метод. С това обикновено нарастване на тези приходи няма да се събори нито финансовата непоклатимост на страната, нито ще саботираме Асен Василев. Ние, дружно с него, в общо държавно управление тази политика сме я изповядвали, въпреки и 7 месеца - заложена е в 3-годиншната бюджетна прогноза до 2025 година Той тогава вярваше в това. Сега ще забележим по какъв начин ще работи, тъй като ние, когато се разисква бюджетът, още веднъж ще внесем това предложение. Не 42, 48 пъти ще го внесем, тъй като сме уверени, че би трябвало да стане “, сподели Нинова.
Тя показа статистиката на Национален статистически институт, съгласно която коефициентът на работещите небогати се е нараснал от 9,7% на 10%: „ И всички приказки, че неравенствата понижават и хората живеят добре, не дават отговор на тази статистика “, безапелационен бе водачът на Българска социалистическа партия.
На край Нинова съобщи: „ Не мисля, че е срамно в 21. век да се приказва за борба сред капитал и труд, нито е демодирано. Това е една от главните тематики, които вървят в целия Европейски Съюз, за какво да не я водим в българския парламент? Още повече, че тази тематика беше повдигната от дясна партия. Няма нищо неприятно българският парламент да знае какво е ляво и какво е дясно. Една от аргументите да сме в това положение е заличаването на границите сред същинските политики и идеологии. Защото има ляво, има и дясно. Приказките „ няма ляво, няма дясно, давайте всички дружно ” не работят добре и ние като партии би трябвало да се върнем на изконните ни идеологически позиции. Всичкото друго го знаем какво е - корупция, постове, разделяне на порции, на власт. Истинската политика ще се върне, когато се върне и този спор - ляво, дясно, консервативно, демократично “, заключи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР