Утре за пореден път през последните години ще гласуваме! Честото

...
Утре за пореден път през последните години ще гласуваме! Честото
Коментари Харесай

За изборите с усмивка: Какви бяха най-големите куриози пред урните

Утре за следващ път през последните години ще гласуваме!

Честото вървене до урните сътвори поредност от комични случки, които с усмивка ще си напомним преди утрешния избор.

Безспорно най-шокиращият случай беше през ноември 2021 година, когато столичанка изяде контролната квитанция от машината, откакто гласоподава. И сътвори казус в протокола вместо автограф да се появи надпис " Изяде разписката ".

Причината за нелогичното на пръв взор деяние е, че старата жена объркала избора си и поискала гласоподаване с втора карта. След като й било отказано, избирателката се ядосала и тръгнала да бяга дружно с разписката.

" Започна да се вика: " Г-жо, върнете разписката. Трябва да се подпишете. Трябва да си върнете персоналната карта. Преди това не може. " От полицията я задържаха долу на входа и тя пред всичките служители на реда просто я взе и я глътна. Обадих се в РИК. Те ми споделиха да напиша, че е изяла разписката и да се подпишем всички членове. Ние по този начин направихме. За мен тя е негласувал човек. При броенето на бюлетините ще ни излезе по-малък брой бюлетини, само че в РИК по този начин ще се оправдаем, тъй като това е единствен случай. Аз 25 години съм ръководител на комисия, това е нещо необикновено ", описа тогава Регина Шалагин, член на комисията.

Мъж пусна смарт карта в урната, различен спря машина да си зареди телефона, трети сбърка климатика с устройство за гласоподаване. Това са единствено част от куриозите в изборния ден.

Избирател в една от секциите в Лондон се обърква и вместо контролната квитанция от машинното гласоподаване пуска в кутията за отрязъците смарт картата, с която се задейства устройството, стана ясно на съвещание на ЦИК. В секцията, в която е станала грешката, получават инструкции машинното гласоподаване да продължи с останалите две смарт карти, а пусната в кутията да не се вади до привършване на изборния ден.

В Бурса жител, очевидно под напрежение от първата си среща с устройство за гласоподаване, се насочва към климатика и се пробва да гласоподава с него в една от изборните секции. Член на секционна комисия в Сандански взема решение да изключи машината, с цел да зареди телефона си. Жена от ромска махала във варненското село Каменар евентуално ще се окаже рекордьор - гласоподава към час. Тя все не успяваше да се оправи с картата и екрана. Наложи се механик да ревизира за нередовност на устройството. Това не сътвори проблем, тъй като по това време нямаше други гласоподаватели. 21 от членовете на СИК в област Ямбол не се явиха и сложиха пред тестване сътрудниците си на старта на изборния ден.

Отново през ноември 2021 година чудноват случай пристигна от Пловдив. Член на секционна комисия подаде тъжба до РИК 16, че е напълняла три кг в изборния ден. Заради ниската изборна интензивност през целия ден дамата уплътнявала времето, похапвайки.

 

 Жена се оплака, че е качила килограми поради ниската изборна интензивност Жена се оплака, че е качила килограми поради ниската изборна интензивност

" Жената се оплака, че поради ниската интензивност през целия ден тя хапвала бисквити, вафли и солети и по нейни калкулации е качила 3 кг. От жалбата стана ясно, че тя главно беше разтревожена за талията си ", съобщи Ивайло Василев, ръководител на РИК 16.

През октомври предходната година пийнал мъж 5 минути се бори с машината за гласоподаване, олюлявайки се пред нея в изборна секция в кв. " Победа " в Бургас. Накрая той кляка пред устройството и му е нужна помощ, с цел да упражни правото си на глас. Друга гласоподавателка в секцията декларирала, че се объркала и показала неверен партиен номер на машината, поради което поискала да повтори вота си. След като й било отказано, тя яростно смачква хартиената квитанция и заобикаля с нея.

На изборите през юли преди две години член на РИК 16 под тепетата на смешка получил предложение за брак от стара дама, на което дал отговор, че ще я вземе единствено в случай че може да готви мусака. " Мога да сготвям три типа мусака - гръцка, българска... Ще ти донеса на идващите избори ", споделила пенсионерката.

10-сантиметрова дървеница от Азия още веднъж атакува страната ни на вота през октомври м.г. Нилската водоплавка инцидентно или не се появява у нас постоянно когато има избори и тъкмо тогава най-яростно хапе. За предпоследно гигантското насекомо ни атакува всеобщо към локалните избори през 2019 година, а по-късно се появи и за вота за нов парламент през 2022 година Най-сериозно от експанзията на дървеницата са пропищели хора от южните елементи на страната, като насекомото към този момент не минава зад Стара планина, тъй като му е студено. Жители на Пловдив описват, че нилската водоплавка без проблем влизала в домовете им и нагризвала облекла и обувки.

 

 Нилската водоплавка мигрира у нас, когато има избор Нилската водоплавка мигрира у нас, когато има избор

 

И за край - преди две години мъж гласоподава два пъти в секцията в новозагорското село Коньово, като втория път го направи с персоналната карта на жена си. От комисията се оправдаха, че не познали кой е под маската, защото и двамата съпрузи били с къси коси, напомнят от " България през днешния ден ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР