Утре за първи път в най-новата ни история служебен кабинет

Утре за първи път в най-новата ни история служебен кабинет ...

46-то Народно събрание - каква е равносметката?


Утре за първи път в най-новата ни история служебен кабинет ще предаде властта на служебен кабинет. Също за първи път в рамките само на една ще гласуваме три пъти за парламент.

Скандалите и липсата на консенсус белязаха 46-ото Народно събрание. Депутатите в този парламент работиха заедно от 21 юли до 15 септември и се събраха на 23 заседания.

Законодателната работа изглежда така - общо 78 внесени законопроекта, от тях окончателно приетите са четири.

"Този парламент не излъчи правителство - факт. Защо? Защото всички политически партии в тая зала, всички - "Изправи се!", "Демократична България", ГЕРБ, БСП и ДПС, тоест без ДПС - всички останали ясно заявиха, че няма да го подкрепят. ДПС мълчаха. Ако някой носи персонална отговорност защо не се случи - това е Христо Иванов, който там счупи процеса по правене на правителство. Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Изтече срокът на годност на това НС, а госпожо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45 и за 46 НС, защото щетите, които нанесоха върху парламентаризмът ще се помнят дълго. Във времето на краткия мандат на 46 НС България беше управлявана от служебно правителство, назначено от Румен Радев. През тези няколко месеца политическата криза се задълбочи", каза Десислава Атанасова председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова големият грях на 46-тото Народно събрание е, че не се е намерил разум и отговорност да бъде направена промяна.

"46 НС започна по грешен начин, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната", допълни Нинова.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че се надява вече да няма "големи" партии.

"Предстои ни българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии и играчи, никой от които да може да се държи като големия, който да, тропа да слага на масата едни имена, да казва "Няма да ме питаш кои са тия имена" и, ако смееш да питаш, това е скандал", заяви Иванов.

"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над Конституцията или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република", смята Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

"За 26 парламентарни заседания този парламент направи повече отколкото беше свършено от ГЕРБ през кабинетите на Борисов. Принципът: много искаме съдебна реформа, но нямаме желание да я направим се превръща във водещ принцип на това Народно събрание", каза Мая Манолова - председател на ПГ на ИБГНИ.

Според председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева парламентът е свършил добра работа.

"Аз, от една страна като председател, бях със свои и с чужди. И това, което съм щастлива е, че не допуснахме в този парламент нито веднъж да се наруши Конституцията и правилника. Успех на всички - закривам заседанието" - това бяха последните ѝ думи преди закриването на 46-ия парламент.

Източник: bnt.bg