Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за

...
Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за
Коментари Харесай

ЦИК: Утре ще е ясен броят на подвижните урни за COVID болни

Утре ще стане явен точният брой на преносимите урни за Коронавирус заболели и хора под карантина, разяснява в студиото на „ Тази събота “ по БТВ доцент Димитър Димитров, представител на Централната изборна комисия.

Това са първите избори у нас провеждани по време на пандемия, което постанова и специфичната организация. През последните дни стана ясно, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас.

„ Причината е относително елементарна – РЗИ-тата не са от институциите, които откриват адресите на гласоподавателите във връзка изборите. Това могат да го създадат единствено локалните администрации по реда, разказан в закона “, уточни Димитров.

По думите му има и техническо време, в което здравните управляващи обработва данните си и подаването им към изборните секции не може да се случи в тридневен период.

„ Никой не може да бъде стеснен в правото си да гласоподава. Всеки на своя отговорност съблюдава или не съблюдава генерално карантината “, сподели Димитров.

На въпрос дали е допустимо оспорването на резултати от изборния развой с мотив хората под карантина, Димитров сподели „ дано опитат “.

„ Поне някои партии ще употребяват сходен мотив, само че оспорването е много комплициран развой. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира незабавно “, сподели той.

Според данните на ЦИК към 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали против ковид.

Кога една бюлетина е годна и по кое време не?
Валидните бюлетини би трябвало да имат два печата от СИК, както и откъснат ваучър в единия ъгъл. Единият щемпел се слага преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три детайла липсва – бюлетината е невалидна.

„ Останалото е отговорност на самите гласоподаватели “, сподели Димитров.

Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е маркирана само преференция, само че без да е посочена партия.

Ако се уточни партия, обаче, само че без преференция – бюлетината е годна.

Преди дни от Информационно обслужване обявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните досега. Според доцент Димитров от ЦИК вършат всичко нужно, с цел да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

„ Има два периода за оповестяване на резултати – единият е в 48 часа. В него би трябвало да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен период би трябвало да се персонифицират тези мандати “, добави Димитров.

Той добави, че евентуално периодите ще бъдат спазени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР