Утре настъпва астрономическата пролет. Тази нощ в София се очакват

...
Утре настъпва астрономическата пролет. Тази нощ в София се очакват
Коментари Харесай

Първа пролет идва със студ и сняг - кога си тръгва лошото време?

Утре настава астрономическата пролет. Тази нощ в София се чакат превалявания от дъжд и сняг. Хората назовават този сняг щъркелов сняг, т. е. сняг, който е от през днешния ден за на следващия ден. Това сподели пред Novini.bg климатологът доцент Георги Рачев.

За страдание, цялата седмица ще е студено времето. Ще отложим с няколко дни същинската пролет – до петък времето ще е студено. Седмицата ще ни предложи цялото благосъстояние, на което е способна Баба Марта – дъжд, сняг и мразовит дъжд. Днес ще завали и през нощта чакам тези превалявания да бъдат от сняг, изключително в Северозападна България и във високите котловинни полета в Западна България, в това число и в София. След това този сняг ще се стопи – във вторник и в сряда ще бъде малко по-топло, изключително в Южна България, след което ще настъпи втори интервал на по-ниски температури, които ще бъдат най-добре изразени в четвъртък и в петък, съобщи доцент Рачев.

В сряда ни чака следващият средиземноморски циклон. Цяла Европа се намира под въздействието на доста студена въздушна маса, вследствие на което топлото Средиземнорие ражда циклон след циклон. Днес мина един, след няколко часа ще пристигна идващият, в сряда – идващият, и по този начин до събота. След няколко дни релативно стабилизиране, от идващия вторник и четвъртък до края на месеца ни чакат нови два циклона. Отдавна изпълнихме нормата за преваляванията в България, надвишили сме я за март месец. Предполагам, че на някои места преваляванията ще доближат два пъти естествените количества, предвижда климатологът.

Възможно е да има разливи на реки и местни наводнения, само че се надявам тези превалявания да не образуват бедствено състояние, добави той.

Краят на март ще ни зарадва с по-стабилно време и със доста по-високи температури от тези, които следим сега, сподели още доцент Георги Рачев.

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР