„Утре Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на президента Румен Радев

...
„Утре Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Иво Христов: Президентът Радев е безалтернативен като средоточие на надеждите на хората


„ Утре Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В него има над 100 общественици, хора от локалната власт, актьори, учители, спортисти – все хора с персонален престиж, заработен през годините. Съжалявам, че комитетът може да се ограничи единствено до толкоз – и ограниченията против ковид, и законът не разрешават да се разрасне до безспир. Имаше хиляди искащи да поддържат президента Радев. От негово име и от името на всички нас, съидейниците, желая да им благодаря. “

Това съобщи в ефира на предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев.

По думите му, българският народ издига кандидатурата на Радев и Йотова, както проличава от самата форма на издигането им – предприемчив комитет с необятно ветрило от хора. Евродепутатът напомни, че доста от партиите към този момент са декларирали своята поддръжка: „ Българска социалистическа партия има решение от лятото за поддръжка на президента Радев и вицепрезидента Йотова; Слави Трифонов го разгласи персонално в ефир; Кирил Петков и Асен Василев също обявиха подкрепа; голям брой извънпарламентарни партии също го сториха. Подкрепата е необятна. “

Иво Христов сподели още: „ Движение за права и свободи имат всички учредения да се борят против президента Радев, защото той сложи неуместни за Движение за права и свободи и за олигархията въпроси; за ГЕРБ, за цялата тази клиентела, която живее от досегашния корупционен властови модел. Няма никакво очакване Движение за права и свободи да ревизира държанието си по отношение на президента Радев. “

„ Президентът Радев е безалтернативен като фигура и като средоточие на очакванията на хората; той заложи един работещ модел на съдействие сред привидно непримирими идеологически съперници отляво и отдясно, който в този момент работи в служебното държавно управление. Този факт напълно не подсигурява преизбирането му. Всичко зависи от това дали всеки един от нас ще осъзнае залога и ще отиде да гласоподава в деня на изборите “, безапелационен е Христов.

„ На изборите през лятото, когато претрупаният, преобременен от кавги ГЕРБ изглеждаше изцяло жертван, хората отидоха на море, защото това им е по-важно през юли, и затънахме в нов цикъл на безвремие. Затова, на 14 ноември да отделим половин час и да гласуваме, в случай че не желаеме да гласуваме още веднъж след седмица, което ще бъде изцяло безсмислено “, прикани евродепутатът.

„ Румен Радев бе припознат от десницата, а не той припозна десницата, защото води борби, които са общ знаменател за цялата демократична общественост “, безапелационен бе Христов.

Евродепутатът даде за образец борбата за промяна в правосъдната система и напомни, че президентът върна първата номинация на основния прокурор Иван Гешев и подписа едвам когато Конституцията не му оставяше други благоприятни условия.

„ Той върна и кандидатурата на настоящия консул Пламен Георгиев. Президентът Радев се държа кардинално през цялото време; той слезе на площада, когато хората стачкуваха. Нормално е всички, които милеят за законността в България, да го припознаят “, сподели още той.

Христов разяснява още: „ Има една опорна точка в пропагандата на ГЕРБ, която внушава, че президентът е завил вдясно. “

Евродепутатът напомни, че Румен Радев наложи несъгласие и осуети анулацията на следприватизационния надзор, което, по думите му, е „ основен демократичен идеал “.

„ Чрез служебното държавно управление президентът обезпечи съответните добавки за пенсионерите. Това не е демократична, а класическа лява, кейнсианска мярка, стимулираща потреблението. Президентът наложи несъгласие върху първия вид на Закона за концесиите. Концесионирането също е инструмент на демократичната политика. Така че той е стабилно закотвен вляво от центъра, което не значи, че не е в разговор с десницата и че няма общи борби за водене и с демократичната десница. “

Като „ тактика на огледалото “ (оглеждаш се, възмущаваш се от това, което самичък си направил, и го приписваш на друг) Христов дефинира изказванията на Бойко Борисов, че в лицето на Радев се е появил деспот.

„ 12 години имахме министър председател, който раздаваше бюджета от първо лице, само число, и който не слизаше от медиите (имаше директни включвания в ефир, които посочваха по какъв начин кара джипа си, телевизионните канали прекъсваха стратегиите си, с цел да излъчат неговите умозрения, до момента в който шофира). След всичките тези години, в които той събираше службите и силовите органи при себе си всяка седмица; в които даже се самопокани на съвещание на Висш съдебен съвет и обменяше SMS-и с един от членовете му – след всичко това, същият този човек твърди, че след него се е появил деспот. Това е неуместно “, сподели още Христов.

„ Има чудноват поврат в пропагандата на съперниците, които преди пет години внушаваха, че президентът Радев е назначен от Москва. Ако президентът беше назначен от Москва, щеше ли да опонира на самия Путин на форума в Санкт Петербург, когато съветският държавен глава се съгласи с неговите причини? Щеше ли да даде заслужен отговор на съветския патриарх, който си разреши неподобаващ звук тук, в София? Ако Румен Радев беше „ американски човек “, както се твърди в този момент, щеше ли да възрази против многомилиардната и неизгодна за България договорка за закупуване на нови изтребители, която е съществена за двустранните връзки? Щеше ли да заеме твърда позиция във връзка с Северна Македония, чието приобщаване към Европейски Съюз е приоритет за Вашингтон? “.

„ Със способността си да споделя „ не “ президентът се движи таман в оня стеснен кулоар сред ползите на Великите сили “, счита Христов.

По думите му, това е доста комплициран пилотаж, който Румен Радев съумява да прави със свойственото за него изкуство на висшия пилотаж.

„ Дефиницията на Шарл дьо Гол за политик е „ човек, който умее да споделя „ не “. Борисов парадираше със своите фамилиарни връзки със западните водачи. Те го прегръщаха, с цел да гласоподава „ за “ на Европейските препоръки. Сега сме в доста по-неблагодарна позиция. Президентът се старае да отстоява националните интереси; това е мъчно, само че го прави “, сподели още Иво Христов.

„ Продължаваме промяната “ сигурно не е артикул на Румен Радев “, безапелационен бе евродепутатът.

„ Кирил Петков и Асен Василев получиха видимост, самопризнание и престиж с помощта на това, че бяха част от служебното държавно управление. Но оттатък избран миг, в който те взеха решение да тестват силите си независимо. Мисля, че те се пробват да сърфират на вълната на престижа на целия длъжностен кабинет, а той не се дължи единствено на техните дейности. Да не забравяме министър Рашков, който ограничи до най-малко купения избор на последните избори след години на операции. Да не забравяме и министър Стоилов, който изиска оставката на основния прокурор и върна престижа на поста министър на правораздаването. Да не забравяме министър Донев, който работи безшумно, само че реализира доста в обществената сфера. “

Според Иво Христов България е забавила Плана си за възобновяване дотолкоз, че да го усъвършенства: „ Той беше в насипно положение, а в този момент има доста по-компактен и целеустремен тип. Смятам, че Брюксел се опита да шантажира България да отстъпи от твърдата си позиция във връзка с Северна Македония, против което да даде картбланш на нейния проект за възобновяване. Битката е пренесена на наш терен, отводът се показва като условие да затворим своите ТЕЦ-ове. Неотстъпчивостта на Брюксел, за която приказва министър Пеканов, е стимулирана от това предпочитание. “

Евродепутатът счита, че разочарованието от „ ИТН “ е очевидно и ще се придвижи в урните: „ Хората гласоподаваха за екранния облик на бунтаря, само че получиха една объркана парламентарна група без ясни престижи, която два пъти не съумя да образува държавно управление и да влезе в разговор с останалите партии. “

„ Не мисля, че в идващия парламент бързо ще се образува стабилно болшинство. И да се образува, то ще бъде разтърсено още при самото си основаване. Надявам, че бъдещата коалиция ще бъде образувана към партиите на смяната, както и че ще отпадне всякакво двусмислие по отношение на държанието на Българска социалистическа партия, чиито членове са хора, които ратуват за промяна; които бяха по площадите, които срещам в цялата страна. Търсенето на коалиция с ГЕРБ е нецелесъобразно и ще върне България една година обратно “, безапелационен бе Христов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР