Утре експерти от община Карлово и Областната дирекция за пожарна

...
Утре експерти от община Карлово и Областната дирекция за пожарна
Коментари Харесай

Експерти започват оглед на терените за временни жилища в Кар...

Утре специалисти от община Карлово и Областната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията стартират оглед на терените и частните домове в наводнените карловски села, с цел да преценяват къде ще бъдат сложени краткотрайни жилища на останалите без дом фамилии. Те ще посетят Каравелово, Богдан и Слатина,  където хората са декларирали общо 46  фургона.

В хода на възстановителните действия стана ясно, че искащите да се настанят краткотрайно във фургони в Каравелово са 9 фамилии, в Богдан 26 и Слатина 11.  Общината и ОД ПБЗН в началото дефинираха фургоните да бъдат групирани в Каравелово в региона на Герена – паркът на входа на селото откъм Богдан. В Богдан като подобаващи терени са избрани регионът против автобусната спирка след входа в селото от Карлово, а като втори вид – две групи от краткотрайни жилища, като половината от тях бъдат сложени в центъра на селото и в тях да бъдат настанени хората, които живеят наоколо. Определя се уместно място и в Слатина.

В уикенда обаче породи напрежение в Каравелово. Пет фамилии от селото обявиха, че няма да се настанят във фургони, в случай че те не бъдат сложени в дворовете им. Това съгласно тях ще ги улесни във възстановителните действия на наводнените им домове и в тяхното запазване след възможното евакуиране на жандармерията.

Технически и софтуерно това е съвсем невероятно да бъде осъществено, съобщи заместник-кметът на община Карлово Данка Люртова. Временните жилища ще бъдат доставени съединени и оборудвани, те ще се слагат на мястото от огромен кран, който не може да стъпи на улиците, които са разчистени с дребна ширина. Този кран не може да стъпи и в наводнените дворове, където към момента има високи подпочвени води. ЕВН към този момент завърши възобновяване на електрозахранването със стълбовете и жиците, което също не разрешава монтиране на фургони.

Освен това слагането на краткотрайни жилища изисква ние да осигурим електрозахранване, водоснабдяване и канализация, което може да бъде направено в случай че фургоните са групирани, изясни Данка Люртова. От през днешния ден обаче стартира оглед на дворовете на всички фамилии, които са дали поръчка за фургони и там където е допустимо, ще сложим.

Временните жилища за наводнените фамилии се дават на община Карлово с контракт с Народно събрание ПБЗН.  Срокът, посочен в контракта е една година, само че има опция той да бъде продължен, съобщи заместник-кметът Данка Люртова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР