Утре депутатите прекъсват лятната си ваканция, за да се съберат

...
Утре депутатите прекъсват лятната си ваканция, за да се съберат
Коментари Харесай

Крахът на `Олимпик` и сривът на Търговския регистър прекъсват ваканцията на депутатите

Утре депутатите прекъсват лятната си почивка, с цел да се съберат на изключително пленарно съвещание. 

Решението беше взето от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, откакто през днешния ден от Българска социалистическа партия внесоха в деловодството на Народното събрание настояването си за изключително съвещание поради абсурда с фалиралото застрахователно сдружение " Олимпик ", както и поради срутва на Търговския указател. 

Социалистите желаят дневния ред на изключителното съвещание да има две точки. Едната е чуване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, а другата - чуване на министъра на финансите по отношение на отнетия лиценз на кипърското застрахователно сдружение, от което бяха наранени към 200 хиляди българи.

Искането е подписано от повече от 24 народни представители, колкото по Конституция са достаъчни за привикване на изключително съвещание. Според правилника на Народното събрание ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева е длъжна да насрочи съвещание не по-късно от 7 дни след внасянето на настояването, без значение дали депутатите са във почивка. 

По-рано през днешния ден първо основния прокурор, а след това и държавното управление разгласи, че виновност за станалото има зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. Финансовият министър изиска оставката й. Кабинетът обаче няма право да я освободи. Според закона за Комисията за финансов контрол това може да стане единствено в случай че тя си подаде оставката, в случай че е невероятно да си извършва отговорностите за повече от 6 месеца, в случай че не е взела участие без основателни аргументи в три или повече поредни съвещания на комисията, при открит спор на ползи. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче разгласи, че настояването на държавното управление за оставка не е задоволително. " Трябва да се поеме и политическа отговорност, безапелационна е тя. 

Социалистите продължават да упорстват и за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева поради срутва на Търговския указател. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР