Утре (7-и октомври) БДЖ-Пътнически превози ЕООД организира атракционнo пътуванe по

...
Утре (7-и октомври) БДЖ-Пътнически превози ЕООД организира атракционнo пътуванe по
Коментари Харесай

Атракционният влак на БДЖ ще пътува и утре, но до други дестинации


Утре (7-и октомври) „ БДЖ-Пътнически транспорти ” ЕООД провежда атракционнo пътуванe по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София за феновете на железопътния превоз и ретро преносимия състав. Пътуването е част от самодейностите на националния железопътен транспортьор във връзка отбелязването на 130 години от основаването на Български държавни железници – „ 130 години пътуваме дружно ”.

Атракционният трен ще бъде теглен от парен локомотив № 05.01, а в състава му ще бъдат включени персоналният вагон-салон на кралица Йоанна от „ Корона експрес ” и вагон-ресторантът от „ Витоша експрес ”. Вагонът на кралица Йоанна е неотдавна ремонтиран и се завръща на релси след повече от 10 годишно спиране.

Ретро влакът ще бъде формиран от пет вагона за настаняване на пасажерите. Всички пътуващи ще имат опция да прегледат особено прикачените вагони, като чиновници на БДЖ ще им опишат забавни обстоятелства по време на обиколката за всеки един от тях.

Цените на билетите са 18.00 лева от София до Септември или от Септември до Пловдив, от Пловдив до Карлово или от Карлово до София, 27.00 лева от София до Пловдив или от Пловдив до София и 45.00 лева за билети по маршрута София-Пловдив-Карлово-София. Билетите са с включени непокътнати места. Закупилите билети могат да стартират своето пътешестване от всяка една гара по маршрута на влака, на които ще стопира.

За деца до 7-годишна възраст чиновниците на билетните каси ще издават безвъзмездни билети с нулева стойност против показване на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на прилагане на настрана седящо място. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

Подробно разписание на влаковете от атракционните пътувания е качено ТУК

Парният локомотив № 05.01 е създаден през 1941 година в Германия от локомотивната фабрика Frid. KRUPP AG – Essen, с заводски № 2459 / 1941. Представител на най-бързите парни локомотиви в България, от малобройната серия 05 (само 5 единици). Освен че са най-скоростните парни локомотиви, те държат шампионата в БДЖ и по други два индикатора: максимален диаметър на двигателните (сцепните) колооси по кръга на търкаляне 1850 мм, което е по отношение на градивната им скорост и най-голяма дължина на цилиндричния казан – разстояние сред тръбните решетки 6100 мм. Парният локомотив № 05.01 е употребен в БДЖ за обслужване на бързи и пътнически влакове до 1970 година От 1979 година е непокътнат като единствен оживял локомотив от серия 05. В началото на 2010 година е почнало неговото възобновяване за придвижване със лична мощ (под пара).

Вагон-салонът № 051-9 от композицията " Корона експрес ” е създаден през 1938 година в " Linke Hoffman Werke-Breslau ”, Германия и е персонален вагон за пътуванията на кралица Йоанна. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 кревати, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Вагонът е със непокътнато достоверно първокласно обзавеждане от годините преди Втората международна война, като специфичните ламперии и дамаски също са достоверни.

Вагон-ресторант № 075 е създаден през 1975 година в заводите на " Бауцен ” и " Гьорлиц ”, Германия. Използван е за пътувания на някогашния държавен глава Тодор Живков. Вагон-ресторантът съставлява салон с 36 места - 6 маси 60Х60 см и 6 маси 60Х120 см. Салонът може да се разделя на два салона по 18 места (всеки с по 3 огромни и 3 мaлки маси). Вагонът разполага с усилвател за магнетофон и радио, два тв приемника и място за киномашина и екран. Има и офис, едно служебно купе с 2 кревати едно над друго.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР