Устройствата за гласуване се съхраняват в частен склад. ЦИК определя

...
Устройствата за гласуване се съхраняват в частен склад. ЦИК определя
Коментари Харесай

Росица Матева: Само ЦИК определя кой влиза в склада с машините за гласуване

Устройствата за гласоподаване се съхраняват в частен склад. ЦИК дефинира със свое решение кой има достъп до тях, като описът се изпраща до Министерство на вътрешните работи. Това сподели в ефира на бТВ Росица Матева, представител на ЦИК.

Не би трябвало да се случи каквото да било с машините, те нямат връзка с интернет. „ Софтуерът се конфигурира машина по машина в склада. Всяко поделение се запечатва, всяка машина се запечатва в куфар с пломба гуляй превозването. Самото устройство също е пломбирано и се отваря единствено за промяна на хартията. За да се направи влияние върху машините, то би трябвало да се направи върху всички устройства, тъй като те нямат връзка с интернет “, добави Матева.

„ Ще се гласоподава със същия програмен продукт, с който се гласуваше през 2021 година Просто би трябвало да се вкарат новите партии и листи “, посочи Матева.

„ В съвсем всяка подписка на партиите за регистрация за изборите има „ мъртви души “. Важното е годните подписи да са над 2500. Това изисква Изборният кодекс “, уточни представителят на ЦИК.

„ Ако подписите не са задоволителни, регистрацията на партията или обединението ще бъде заличена “, добави тя.

Относно въпросителната към обединяването на обединенията Политическа партия и Демократична България Матева разяснява: Те са регистрирани като обединения. Имат задоволително адвокати, които ще вземат решението по какъв начин ще се вземат участие на изборите. Законът дава опция единствено за смяна в състава на записана коалиция “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР