Устойчиво високата инфлация в последната година и половина принуди все

...
Устойчиво високата инфлация в последната година и половина принуди все
Коментари Харесай

Q&A: Как се облагат в България инвестициите в крипто и акции

Устойчиво високата инфлация в последната година и половина принуди от ден на ден хора да търсят способи да спасят парите си от обезценяване, в това число и посредством вложения. Благодарение на от ден на ден приложения за търгуване на крипто и акции, лесното им потребление и бурния напредък на пазарите до края на 2021 година, инвестициите във финансови активи добиха известност като опция за по-висока рентабилност.

От Националната организация за приходите (НАП) регистрират 42.3% растеж в броя на лицата, които заявяват приходи от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи. Декларираните данни са за 2021 година, като е регистриран 77.5% междинен растеж на облагата от вложенията във финансови активи. Леко се е нараснала и загубата на вложителите – с 1.3%.

Приходната организация не чака основна смяна за тазгодишната данъчна акция. По мотив нейния старт тази седмица от Национална агенция за приходите дадоха специфични уточнения по тематиката за Economic.bg.
Кога се заявява владеене?
Физическите лица подават годишна данъчна декларация за притежаваните акции и дялови участия в сдружения, място на стопанска активност, избрана база и недвижима благосъстоятелност в чужбина. Тази информация се заявява в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация.

В декларацията не се заявяват притежаваните от лицата криптоактиви.
Кога облагата от търговия с акции и крипто е облагаема?
Доходите на физическо лице от продажба или подмяна на акции и виртуални валути за данъчни цели са приходи от продажба на финансови активи и попадат в обсега на приходите от прекачване на права или имущество. Те наложително би трябвало да бъдат декларирани посредством Приложение 5, таблица 2 и са облагаеми.

Изключение се прави за покупко-продажбите с дялове и акции на групови капиталови схеми и на национални капиталови фондове, акции, права и държавни скъпи бумаги, осъществени на контролиран пазар. Например – необлагаеми са приходите от покупко-продажби с акции, осъществени на контролиран пазар – в България или в друга страна членка на Европейския съюз и страна от Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Доходите от покупко-продажби с криптоактиви са облагаеми, в случай че криптоактивите, предмет на договорката, са добити по завещание.
Как се дефинира облагаемият приход?
Облагаемият приход от продажба или подмяна на финансови активи се равнява на сумата от осъществените през годината облаги, избрани за всяка съответна договорка, понижена със сумата от осъществените през годината загуби, избрани за всяка съответна договорка. Реализираната печалба/загуба за всяка договорка се дефинира, като продажната цена се понижава с цената на придобиване на финансовия актив.
А при положение на загуба?
Независимо дали резултатът е облага или загуба, приходите от покупко-продажби с финансови принадлежности, които не попадат в обсега на необлагаемите приходи, подлежат на обявление в годишната данъчна декларация.
Какви документи са нужни?
Към декларацията не е нужно да се ползват специфични документи, доказващи осъществения приход. В същото време обаче лицата следва да разполагат с такива. Когато работят посредством капиталови медиатори, това могат да бъдат информации, които те дават на физическите лица за осъществените покупко-продажби.

Всички документи, относими към осъществения приход, следва да се съхраняват 5 години след приключване на давностния период за погасяване на общественото обвързване, с което са свързани.
Случаят с „ копаенето “ на крипто
От данъчна позиция декларирането и облагането на приходи от търговията с криптоактиви са много разнообразни от добива на криптоактиви. По създание разликата е, че втората активност се осъществя посредством закупуване на специфични компютърни системи или други за добиването на криптовалути за да се осъществя облага от продажбата им на съответните тържища. Това е и аргументът, с който от данъчна позиция това съставлява активност по занимание, т.е. има се желание тя да се трансформира в непрекъснат източник на приход.

В тези случаи облагаемият приход се дефинира по разпоредбите за приходите от стопанска активност като едноличен търговец и съставлява данъчна облага, образувана по реда на Законопроекта за корпоративното подоходно облагане, като се попълня Приложение №2 на годишната данъчна декларация.
При неточности
От Национална агенция за приходите признават за случаи на подадени заявления с неточни данни. Корекции на декларациите могат да се вършат до 30 септември същата година.
Проверки
Лице, което не уточни или погрешно уточни данни или условия в данъчна декларация, водещи до установяване на налога в по-малък размер или до освобождение от налог, се санкционира с санкция или имуществена глоба в размер до 1000 лева

При неподаване на данъчна декларация в период се санкционира с санкция или имуществена глоба в размер до 500 лева

Към момента в България няма избран държавен орган, който да следи и следи всички криптоактиви на жителите и сдруженията. Национална агенция за приходите обаче следи за осъществени покупко-продажби с криптоактиви в хода на контролни производства. Агенцията показва, че следи съответни портфейли, т.е. на лица или търговци, към които са ориентирани контролни дейности и за които има информация, че употребяват криптовалути за разплащания или осъществяване на приходи.

Контролни производства се разпореждат и на платформи за обмяна и търговия с криптоактиви, ръководени от български данъчно задължени лица на територията на страната. В хода на инспекциите се събира и проучва информация, както за лицето, опериращо през съответната платформа, по този начин и за лицата, които купуват и/или продават криптовалута посредством платформата. На база на събраната информация за количеството и цената на купената/продадена криптовалута се селектират лица, на които се разпореждат контролни производства за определяне на източниците на приходи за покупка на криптовалутата и/или вярното отчитане и обявление на приходи/доходи.

През последните две години осъществените контролни производства от Национална агенция за приходите, при които задължените лица са осъществявали предписание с криптоактиви/криптовалути, са 34 броя. Във всяко произвеждане, в което се открият покупко-продажби с криптоактиви, се ревизира вярното установяване и обявление на приходите/доходите от тези покупко-продажби.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинНАП вложения инвестиции в акции вложения в криптовалути данъчно облагане данъчна декларация ПоследниНай-четениЛични финанси 44 Q&A: Как се таксуват в България вложенията в крипто и акции Крипто 356 Крипто престъпността удари рекордните $20 милиарда Компании 980 Кюстендил притегля нова инвестиция за 20 млн. лева Инфраструктура 488 Новият началник на АПИ даде обещание стремително строителство и ремонт на 3000 км пътища Енергетика 20884 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Любопитно 8396 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 7642 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 6872 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новини13:22 Компании 44 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиентиОще от Лични финансиВиж всичкиПрагът за самоосигуряващите се остава 710 лева до нов бюджетКолко коства закупуването на застрахователен стаж?Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре„ Революционният “ ремонт на една от най-хубавите пенсионни системи в светаinstagram <
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР