Устойчивият начин на живот и устойчивият бизнес са основните обществени

...
Устойчивият начин на живот и устойчивият бизнес са основните обществени
Коментари Харесай

Втечненият природен газ може да намали разходите за гориво с до 20%

Устойчивият метод на живот и устойчивият бизнес са главните публични трендове. Те са изключително явни в превоза и логистиката. Въпреки че обичайните горива за автомобилни мотори, бензин и дизел, не престават да доминират в автомобилния превоз, се следи възходящ подтик към различни задвижвания. Тук не става дума за прекомерно обсъжданата електронна подвижност, а за горива въз основата на природен газ, без значение дали сбит или полутечен природен газ. Търсенето им нараства както в цяла Европа, по този начин и на локално равнище.

Това се удостоверява от последните данни на Чешката асоциация за газ (CGA). Въпреки отрицателното влияние на пандемията на ковид върху автомобилните транспорти, потреблението на сбит природен газ през 2020 година подхожда на рекордно високия резултат от миналата година, а потреблението на полутечен природен газ нараства с 57% на годишна база до 956 000 кг през 2020 година

Както сгъстеният, по този начин и втечненият природен газ предлага доста преимущества пред обичайните изкопаеми горива в автомобилния превоз. Помощните транспортни средства и камионите със сбит природен газ и полутечен природен газ създават доста по-малко излъчвания на парникови газове и твърди частици, причинявайки по-малко замърсяване на въздуха (включително до 20% по-ниски излъчвания на CO2 и до 95% по-ниски излъчвания с био-втечнен природен газ или био-сгъстен естествен газ). Такива транспортни средства също са доста по-тихи и заради това са позволени тук-там, където бензиновите и дизеловите коли са неразрешени (например, те са освободени от възбраните за камиони в градовете и от нощните ограничения).

Заслужава си да се обмислят и финансовите облаги. Превозните средства със сбит природен газ или полутечен природен газ може да имат по-висока цена от, да речем, колите с дизелов мотор, само че техният TCO може да бъде по-нисък. Това се дължи на по-евтиното гориво, както и на държавните дотации, освобождението от пътни такси и други типове поддръжка.

Според данните на Eurowag, втечненият природен газ може да понижи разноските за гориво с до 20%, заради композиция от по-ниска цена и по-нисък разход. В момента камионите с полутечен природен газ имат пробег сред 900 и 1600 километра според от конфигурацията на транспортното средство. Те се създават от известни производители на камиони като Scania, Volvo или Iveco.

Броят на бензиностанциите за сбит природен газ и полутечен природен газ нараства в цяла Европа. Експертите са уверени, че държавните тласъци и възходящото търсене на пазара ще доведат до по-нататъшно разширение на инфраструктурата за различни горива. „ Нашата цел е да предложим на нашите клиенти най-обширната мрежа от бензиностанции за полутечен природен газ. Нашите карти за гориво се одобряват на 93 станции в девет европейски страни. Например в Германия ние покриваме над 41% от наличните бензиностанции за полутечен природен газ “, изяснява Ян Лалух, притежател на артикули за различни горива в Eurowag.

Броят на бензиностанциите за полутечен природен газ в Европа би трябвало да надвиши две хиляди до 2030 година в сходство със „ зелените “ проекти на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията от превоза. Проучванията демонстрират, че до тогава броят на камионите с полутечен природен газ, които се движат по европейските пътища, ще доближи почти 280 хиляди. Това ще съставлява забележителен растеж спрямо 9500 такива транспортни средства през 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР