Установено е, че поне три мобилни приложения, предназначени за дистанционно

...
Установено е, че поне три мобилни приложения, предназначени за дистанционно
Коментари Харесай

Автомобили на Honda, Nissan, Toyota могат да бъдат атакувани от хакери

Установено е, че най-малко три мобилни приложения, предопределени за отдалечено пускане на коли и отключване на ключалки, имат уязвимости, които разрешават отдалечено осъществяване на разнообразни команди. Това са приложенията на Hyundai и Genesis, както и платформата SiriusXM, употребена от разнообразни производители на коли, в това число Acura, Honda, Nissan, Toyota и други.

Установената накърнимост в софтуера на Hyundai разрешава на атакуващите да прихващат трафика сред приложенията и колите, пуснати след 2012 година. Проверката на софтуера MyHyundai и MyGenesis сподели, че идентификацията на потребителя се прави посредством сравняване на имейл адреса на потребителя с други параметри. Чрез прибавяне на контролни знаци CR и LF (байткод) към имейл адреса на жертвата специалистите по киберсигурност са съумели да основат сметки, които са минали сполучливо инспекциите за сигурност и са им разрешили да започват автомобила, да изключат клаксона, да ръководят климатика, да отворят багажника и така нататък Според специалистите казусът не се крие в сигурността на приложенията, а в API, който те употребяват. Въпреки това те настояват, че сходни офанзиви са много сложни за осъществяване в всеобщ мащаб, макар че в действителност са рискови за притежателите на коли.
-->
Те също по този начин са проучили едно от мобилните приложения на SiriusXM - Nissan Connect. Оказва се, че познаването на VIN номера на даден автомобил може да даде доста информация за него, в това число името на лидера, телефонния му номер, адреса и други данни.

Hyundai и SiriusXM са били осведомени навреме за казуса и към този момент са издали актуализации на фърмуера. Не са докладвани действителни офанзиви, употребяващи уязвимостите, само че специалистите считат, че сходни проблеми ще се усилват, защото колите стават все по-свързани, а сложността на бордовия програмен продукт и неговите благоприятни условия не престават да порастват.

Въпреки че обвързваните и самостоятелните коли в доста връзки са също толкоз уязвими, колкото и корпоративните осведомителни екосистеми, засегнатите консуматори не разполагат със лични служби за киберсигурност и би трябвало да разчитат само на положителната воля на автомобилните производители. Днес автомобилът се трансформира в освен това от транспортно средство. Затова производителите са изправени пред все по-сложни провокации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР