Установената през последните години тенденция на повишаващи се местни данъци

...
Установената през последните години тенденция на повишаващи се местни данъци
Коментари Харесай

Местните данъци продължават да се увеличават

Установената през последните години наклонност на повишаващи се локални налози продължава и през 2018 година Българските общини усилват основни локални налози, с цел да си обезпечат нужните лични средства, а в някои случаи - и с цел да изпълнят уговорките си към финансовото министерство, като разследване от получените през последните години безлихвени заеми. Това развиване не е изненадващо поради спрения развой на фискална децентрализация, само че по-високите локални налози не могат да доведат до решение на структурните проблеми на общинските бюджети.

Какво демонстрират данните

В интервала сред 2012 и 2018 година ИПИ организира 7 обособени годишни проучвания на равнищата на локалните налози като част от самодейността „ Регионални профили: индикатори за развиване ". Данните се събират посредством заявки по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до всички общини в страната, както и посредством инспекция на ставките онлайн. Разглеждаме четири от основните локални налози:

налог върху недвижимите парцели - нежилищни парцели на юридически лица;
налог върху транспортните средства и леките коли - с мощ от 74 kW - 110 kW;
годишен патентен налог за търговия на дребно до 100 кв.м. комерсиална площ;
налог за прекачване на благосъстоятелност.

Получените резултати са недвусмислени: случаите на нарастване на следените локални налози са в пъти по-многобройни от случаите на понижаване на такива, като наклонността става изключително ясно изразена през 2016 и 2017 година, тъкмо след влизането в действие на така наречен Механизъм за излекуване на общини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР