Успяваме преди бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС

...
Успяваме преди бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Павлова направи ключов анализ за България и ЕС

Успяваме преди бъдещото председателство на България на Съвета на Европейски Съюз да бъдем единни, да търсим консенсус и да търсим общи точки на единодушие - по този начин работим за подготовката. Това съобщи Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, по време на полемиката в София на тематика „ Европа още веднъж на път ”, представена от БГНЕС. Участие в нея взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Бойко Борисов, някогашните министър председатели Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и други

От това, което чух тази заран, съм успокоена, че вървим в вярната посока - и като целите на триото, които бяха одобрени и контрактувани в Люксембург, продължи Павлова.

Всичко, което сме записали, дава отговор съвсем изцяло на световните цели, за които говорихме през днешния ден. Именно 5-те тематики: сигурност и миграция, конкурентноспособност, стопанска система, напредък, работни места, обществената тематика във всичките й измерения, кохезия, за единния енергиен съюз и ограниченията за климатичните промени, както и Европа като световен фактор и артист на международната сцена. На тяхна основа би трябвало да стартираме да уточняваме в границите на българското Председателство кои да бъдат тематиките със специфичен фокус, на които да обърнем внимание, уточни Павлова. Към момента имаме проектопредложения, които ще бъдат съпроводени с институционален, парламентарен и спор в гражданското общество – това ще се случи в интервала септември-октомври т.г. На тях ще се разискват тематиките за Западните Балкани, с добавката от през днешния ден за Черноморското съдействие, както и въпросите за кохезионната политика и инструментите за нея, освен като позиция, че не сме съгласни за Европа на две скорости, с изпитание за равнене на неравенствата. Темата за сигурността и миграцията ще разгледаме от позиция на България като външна граница на Европейски Съюз, акцентира Павлова.

Подготовката ни за Председателството е в темп - работим по националните цели, имаме избрани 1200 индивида, които минават през образования, над 60% от тях към този момент са подготвени, посочи министърът. И като екип сме изцяло подготвени, логистичната част е значима, само че тя е настояща и се надявам, че ще се оправим, заключи Павлова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР