Успяхме да възстановим стария блясък на розариума в Брисовата градина.

...
Успяхме да възстановим стария блясък на розариума в Брисовата градина.
Коментари Харесай

Фандъкова категорично отрече планове за строителство в Борисовата градина

Успяхме да възстановим остарелия искра на розариума в Брисовата градина. За мен е значимо да възвръщаме парковете и градините в София, само че и да се срещаме с историята им. Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която ревизира по какъв начин наподобява основаният от градинаря Йосеф Фрай розариум, съобщи БГНЕС.

" Пространството, което е възобновено, е на повърхност от 3 дка. В момента са засадени към 7000 растения, като към 2000 са розите. Тук са възобновени алеи, зелените пространства и паркова мебел. Възстановено е напълно и осветлението. Има защита. Предстои да бъдат сложени и видеокамери, с които да разтеглим построената система ", съобщи Фандъкова и добави, че следва да се слагат табели, които да описват за типовете рози, които са засадени.

След няколко години хората ще могат да минават под арки от рози, а стълбовете на лампите ще бъдат невидими, тъй като ще бъдат обхванати от увивни рози.

" Около 780 000 лв. е цялата инвестиция. Поетапно възвръщаме Борисовата градина ", сподели още Фандъкова.

Тя разяснява и изказванията на политици и общински съветници, че новият обстоен организационен проект на парка планува строителство. Фандъкова дефинира думите им като откровени неистини и спекулации и акцентира, че той не е признат и предстоят разисквания.

Приемането на проекта е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван, няма да бъде променян трагично. Моята персонална позиция е той да бъде непокътнат във типа, в който го обичаме и сме привикнали да го виждаме ", разгласи градоначалникът.

Кметът сподели още, че ще упорства да не се построява климатично учебно заведение в парка, което е заложено в новия проект на Борисовата градина. " Ще упорствам да се запазят обектите на спортна София, конната база. Смятам, че подлезът, който е препоръчан за пешеходно прекосяване от строителния колеж, не е нужно да бъде изграждан. Трябва да се откри решение наземно и безвредно да минават пешеходците ", изясни тя.

Фандъкова добави, че ресторантът " Веселото село " ще бъде отстранен, само че това се бави, тъй като заповедта се апелира, а в " Маймунарника " ще бъдат построени естради. Автокъщата до бул. Драган Цанков също би трябвало да бъде отстранена, само че притежателите ѝ апелират заповедта на проектант Влади Калинов и в този момент следва съдът да излезе с решение. Там архитектът е планувал под земята паркинг, което кметът поддържа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР