Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния

...
Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Приемането на еврото ще протече гладко

 " Успешното действие на паричния режим на България, учреден върху валутния ръб с закрепения курс към еврото, като аварийна валута, предопределя логичността на процеса на подмяна на лв. с евро. Анализите ни ясно демонстрират, че приемането на еврото в България ще съставлява един равен развой ".

Това съобщи шефът на Българската национална банка Димитър Радев, който взе участие в полемика в границите на годишния конгрес на Euromoney за Централна и Източна Европа. Заедно с други ръководители от централни банки от района са били разисквани другите подходи за присъединение към еврозоната с фокус върху присъединяване във валутния механизъм (ERM II) и подготовката за приемане на единната валута, оповестиха от Българска народна банка.

Димитър Радев показа предисторията и стратегическата мотивация на България за включването на българския лев в ERM II като ключова стъпка по пътя към еврото. По думите му приемането на еврото ще форсира действителната конвергенция на българската стопанска система и ще има основен принос за растежа и благосъстоянието в страната.

" Дори самият развой на подготовка за еврото дисциплинира и подтиква положителните политики, които са нужни за реализиране на висока степен на доближаване на стопанската система на страната към еврозоната още преди присъединението към нея ", акцентира той.

Управителят на Българска народна банка добави, че еврото не подсигурява единствено по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следвало да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефикасни институции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР