Успешно приключиха тестовите изпитания по проектаИнсталация в Троя, Италия, за

...
Успешно приключиха тестовите изпитания по проектаИнсталация в Троя, Италия, за
Коментари Харесай

Европа ще синтезира природен газ от въздуха

Успешно завършиха тестовите тествания по плана

Инсталация в Троя, Италия, за рандеман на метан от атмосферния въздух
(снимка: Domenico Grossi)

Европейски откриватели сполучливо приключиха тестовата фаза на план за произвеждане на синтетичен природен газ от въздуха. Резултатите от плана STORE & GO бяха огласени на конференция в Карлсруй ски софтуерен институт (KIT).

Пилотни мобилни съоръжения за произвеждане на течни синтетични горива от атмосферния въздух (от въглероден диоксид) бяха пуснати благата година в три страни от Европейския съюз – на площадки във Фолкенхаген (Германия), Золотурн (Швейцария) и Троя (Италия).

Трите уреди използваха разнообразни способи за превръщане на сместа от вода и въглероден диоксид първо във водород, а по-късно в синтетичен метан. Така бе тествана успеваемостта на всеки способ.

Една от инсталациите употребява реактор въз основата на микроорганизми, втората разчита на нов реактор с микроструктура, а третата – на мащабируем клетъчен реактор, създаден от KIT.

Използвани са разнообразни източници на въглероден диоксид, в това число непосредствено хващане на CO2 от атмосферата посредством изпомпване на околния въздух. Полученият метан е доставян непосредствено в градската газоразпределителна мрежа или е втечняван за потребление като гориво за превоза или на други места.
още по тематиката
Като се има поради големият потенциал на европейската газопреносна система, синтезът на природен газ, употребяващ възобновими енергийни източници, се признава като ефикасен метод за изглаждане на пиковете в работата на слънчеви и вятърни електроцентрали.

В допълнение към полевите тествания на горивните съоръжения, е насъбран богат опит в разпространяването на синтетичен природен газ. Това докара до основаване на регулаторни документи за употребата на такива съоръжения в разнообразни страни на Европа.

Според разработчиците, системата за синтез на природен газ е потвърдила своята успеваемост и може да бъде предложена за всеобщо внедряване.

До 2050 година се чака Европа да стане първият климатично-неутрален район. Това значи, че производството на електрическа енергия и останалите разноски за топлота, превоз и така нататък не би трябвало да бъдат съпроводени от излъчвания на парникови газове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР