Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който

...
Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който
Коментари Харесай

Успешно приключи изграждането на софтуера и генерирането на хеш кода на машините за гласуване

Успешно завърши процесът по доверено създаване на изходния код , който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване за идните предварителни парламентарни избори на 2 април. Довереното създаване се извърши от специалисти на Централната изборна комисия /ЦИК/ и изпълнителя на публичната поръчка – „ Сиела Норма “ АД.

За да се подсигурява сигурността на софтуера на всяка машина , той се заключва с ключове, които се съхраняват в комисията, като отключването му е допустимо само посредством тях.

След серия от процеси, сполучливо беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде еднакъв за всички устройства за гласоподаване. След практикуване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като наложително той би трябвало да съответствува с кода, разгласен от ЦИК и Министерството на електронното ръководство /МЕУ/.

По този метод ще се подсигурява, че софтуерът на машината е еднакъв с този, който е заверен от министерството. Така гласоподавателят получава опция да ревизира дали машината, на която гласоподава, е с верния програмен продукт или не, като съпостави генерирания през днешния ден хеш код с този, издаван
Всичко за Вашата сватба
от машината, на която гласоподава в изборния ден. Тази мярка е ориентирана към повишение доверието в средствата за машинно гласоподаване.

В понеделник Министерство на електронното ръководство ще даде достъп до изходния код на машините . Достъп до него ще имат представителите на записаните за присъединяване в изборите за народни представители партии и обединения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg