Успешна кампания по ваксинацията позволява леко да бъдат смекчени от

Успешна кампания по ваксинацията позволява леко да бъдат смекчени от ...

Москва смекчава леко covid-ограниченията


Успешна кампания по ваксинацията позволява леко да бъдат смекчени от днес противоепидемичните мерки, обяви кметът на Москва Сергей Собянин. 

"Ситуацията дава основания за предпазлив оптимизъм. Дневният ръст на случаите в града - от 2000 до 4000 миналата седмица, е видимо по-малък, отколкото в края на декември. Значително е нараснал броят на ваксинираните московчани - над 220 000 вече имат сигурна защита срещу вируса", написа той на сайта си. 

Тази седмица Русия официално започна кампания за масова ваксинация и лица от всички категории могат вече да се имунизират с руската ваксина "Спутник V", регистрирана в края на август още преди края на клиничните й изпитания. 

Собянин уточни, че предстои отново да заработят нормално гимназиите и спортните училища, да отворят врати музеите, библиотеките и други културни обекти, а театрите и кината ще могат да запълват вече не 25%, а 50 на сто от местата. 

Баровете и ресторантите обаче ще затварят все така в 23:00, предприятията ще държат най-малко 30 на сто от служителите си на дистанционна работа, а хората над 65 години или с хронични заболявания трябва да стоят в изолация, което всъщност се случва доста рядко, отбелязва Франс прес. 

Противно на властите в редица европейски страни Кремъл още няма намерение да въведе отново национален локдаун, стремежът е да защити крехката икономика на страната. 

По последни официални данни заразените в Русия досега са над 3,5 милиона и по този показател страната е на четвърто място в света. Към днешна дата според официалните съобщения са регистрирани над 67 000 смъртни случая, свързани с COVID-19, но статистическата агенция преброи през декември тройно повече починали. 

Източник: manager.bg