Условна присъда получи медик, лекувал като кардиолог с фалшива диплома

...
Условна присъда получи медик, лекувал като кардиолог с фалшива диплома
Коментари Харесай

Условна присъда за медика от Стара Загора, лекувал с фалшива диплома

Условна присъда получи доктор, лекувал като кардиолог с подправена тапия за компетентност. От Районния съд - Стара Загора осъдиха И. В. (Иван Вуцов) на година и шест месеца затвор с изпитателен период от три години, както и санкция в размер на 200 лв.. Присъдата е за практикуване на специалност без съответната дееспособност.

И.В. е приет за отговорен, че упражнявал специалност без съответната дееспособност, когато тя е обвързвана със опазването на здравето на популацията.

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото по общия ред, в 13 правосъдни съвещания. Разпитани са очевидци и са признати голям брой писмени доказателства, изискани от РЗОК - Стара Загора, както и от две болнични заведения.

Разследването против И.В. е открито, че през 1985 година той е приключил висше обучение " Медицина ". През 1991 година след сполучливо положен държавен изпит придобил права на експерт по " Вътрешни заболявания ".

През същата година И. В. подал документи да бъде причислен за специализация по " Кардиология ". Със Заповед е бил причислен за специализация в болница в гр. Стара Загора, като е почнал специализацията през юли 1991 година За образованието му по компетентност " Кардиология " му е била издадена брошура на специализиращия. През 1995 година и през 1996 година И. В. се явил на държавните изпити за компетентност " Кардиология ", които не издържал.

След второто си несполучливо явяване на държавен изпит по компетентност " Кардиология " И. В. си купил подправено удостоверение за приета компетентност " Кардиология ".

С него от 16 май 2003 година до 30 септември 2015 година в гр. Стара Загора, е практикувал като лекар-кардиолог, сключвайки контракти с НЗОК за осъществяване на високоспециализирани и профилирани медицински действия от пакет " Кардиология " по компетентност " Кардиология ".

В същия интервал е упражнявал специалността " доктор " със компетентност " Кардиология " в три лечебни заведения в гр. Стара Загора, без да е имал за това съответната дееспособност, изискваща се за тази компетентност, според чл.13 ал.2 от Закона за лечебните заведение и одобрените медицински стандарти по " кардиология " с Наредба от 25 януари 2010 година на Министъра на опазването на здравето.

Присъдата може да се стачкува и апелира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Припомняме, на 21 август 2015 година следствие на БНР разкри, че макар установяването на обстоятелството, че дипломата за компетентност на доктор Вуцов е подправена, няма кой да го уволни.

На 25 октомври 2015 година стана ясно, че с изключение на в София, дело против Иван Вуцов е заведено и в Стара Загора, където докторът, с изключение на за документна машинация, е обвиняем и за практикуване на лекарска компетентност без дееспособност. Там обаче делото не може да стартира, защото юристите на Вуцов упорстват в съда да се показа оригиналът на подправената тапия, който се намираше до този миг в Софийски областен съд.

На 11 януари 2018 година Иван Вуцов бе наказан от Районния съд в Стара Загора също условно за период от две години условно с изпитателен период от четири години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР