Условията и редът за извършване на задължителна изолация на болни

...
Условията и редът за извършване на задължителна изолация на болни
Коментари Харесай

Улесняват достъпа на деца, ваксинирани срещу варицела и паротит, до детски заведения

Условията и редът за осъществяване на наложителна изолираност на заболели с остри заразни заболявания с въздушно-капков механизъм на предаване са регламентирани в новата Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2019 година за реда и изискванията за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания на дихателната система, оповестена за публично разискване на електронната страница на Министерството на здравеопазването и Портала за публични съвещания strategy.bg.

С тези промени съгласно вносителите ще се улесни достъпът на имунизирани против варицела и епидемиологичен паротит до проведен детски колектив при регистриран в него случай на дадената заразна болест, които са отсъствали при появяването на случаите, като се има поради високата степен на ваксинална успеваемост на прилаганите в страната ваксини.

В оферти план изразът „ заразни заболявания на дихателната система “ се заменя с „ заболявания, излъчени по въздушно-капков път “. От Министерство на здравеопазването показват, че е прецизирано наименованието на нормативния акт, поради общия механизъм на предаване на инфекцията – въздушно-капков, и другата локализация на инфекцията в човешкото тяло.

В проектонаредбата е прецизирана лабораторната диагностика на заболяванията епидемиологичен паротит, морбили и рубеола, съгласно прилаганите в страната диагностични способи. Въведени са избрания за здравно наблюдаване и карантина в детска ясла, детска градина и учебно заведение за основаване на изясненост по отношение на употребяваните термини при провеждането на надзор на острите заразни заболявания по член 1 от наредбата.

Задължителната изолираност може да се прави в домашни условия или в лечебно заведение за болнична помощ по преценка на лекуващия доктор или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответното заболяване, се показва в проектонаредбата.

В документа се прецизира още, че при осъществяване на оценката лекарят взема поради социално-битовите условия, при които лицето живее, и опцията за изолираност в дома, както и тежестта на протичане на болестта и обективното здравословно положение на заболелия. Допуска се също по този начин лицата, които документално и категорично са декларирали отвод от изолираност в лечебно заведение за болнична помощ, да се изолират в домашни условия.

В проектонаредбата са включени текстове, които засягат съответно децата, ваксинирани против варицела и паротит.

Уточнява се, че съгласно постмаркетинговите изследвания ваксиналната успеваемост при деца с сложена една доза ваксина против варицела е оценена на 81% против умерена и тежка форма на болестта. По тази причина се позволява деца, които са имунизирани против варицела преди повече от 30 дни, да могат да посещават проведен детски колектив в условия на регистрирани случаи на варицела в съответната група или паралелка. Същото е написано и във връзка с контактните на варицела деца отвън проведения колектив.

Прилаганите в страната ваксини против епидемиологичен паротит са с висока ваксинална имуногенност/ефективност – 96% след използване на една доза ваксина и затова е позволено по сходен ред, както и за други ваксинопредотвратими болести (морбили и рубеола) имунизираните с една доза деца преди повече от 30 дни да могат да посещават проведени колективи при регистриран случай на болестта в дома или в съответната група/паралелка.

„ С плана на разпоредба се цели да се сътвори равнопоставеност на всички деца, които са ваксинирани с високоефективни ваксини да имат достъп до детска ясла, детска градина и учебно заведение по време на регистриран случай на ваксинопредотвратимо заболяване в съответната група/клас “, показват още вносителите.

Проектонаредбата е отворена за публично разискване до 30 октомври 2022 година

С цялостния й текст можете да се запознаете , а с претекстовете на вносителите - .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР