Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония

...
Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Република Северна Македония

Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде положителен знак за целия район, по тази причина чакаме бърз прогрес в осъществяването на нужните промени и в процеса на създаване на добросъседски връзки.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на Президентството. Румен Радев поздрави Никола Димитров с подписването на протокола за присъединение на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете страни следва доста работа – създаване на нов модел на другарство посредством подсилване на свързаността, създаване на нови Граничен контролно-пропусквателен пункт, осъществяване на бизнес конгреси и поощряване на контактите сред фирмите от България и Северна Македония. Според Румен Радев, двете страни имат капацитет да доближат в близко бъдеще стокообмен от 1 милиарда евро. Необходима е и по-лесна връзка в европейски подтекст и реализиране на по-осезаем прогрес за превъзмогване на застоя в взаимната работа по изясняването на тематики от общата ни история и възобновяване на войнишките монументи.

Позитивната смяна в двустранните връзки с подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Северна Македония би трябвало да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка. Най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно участие в Европейски Съюз е уважението на историческите обстоятелства. Президентът съобщи, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете страни би трябвало да положат старания за превъзмогване на изкуственото разделяне от близкото минало. За България е изключително значимо издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в целокупност и без изменение на текстовете на техните произведения, акцентира още президентът.

Развитието на добросъседски връзки с България е от интерес на Северна Македония, уточни от своя страна Никола Димитров. Той добави, че построяването на същинско другарството сред двете страни е отговорност на политиците и от България, и от Северна Македония, а личностите и датите от общата ни история би трябвало да бъдат средство за още по-голямо доближаване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР