Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество

...
Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Износът ни за Китай се е увеличил с 39%

Усилията ни са ориентирани към интензифициране на двустранното търговско-икономическо съдействие сред България и Китай. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския интернационален панаир за вносни артикули в Шанхай. Събитието беше проведено от Н.П. господин Джан Хайджоу, дипломат на Китай в България и се организира в новата постройка на Китайското посолство.

Заместник-министър Борисов, съобщи, че е налице огромен капацитет, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „ През 2017 година българският експорт за Китай доближава 715 щ.д., като отбелязва растеж от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски $, като нараства с близо 8% “, посочи зам.-министър Борисов, представен от пресцентъра на МИ.

По думите му друго безапелационно доказателство за капацитета на съдействие сред двете страни е огромният брой български компании, които вземат участие в днешното събитие. „ В световен аспект предстой развиването на някой трендове като дигитализацията на стопанската система и индустриалната гражданска война. Тези трендове ни слагат в една среда, в която дистанцията сред страните не е от голяма важност, а ние можем да търсим синергия и съдействие все пак разстояние “ съобщи зам.-министър Борисов.

В последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се усилва с големи темпове. Тенденцията в идващите години демонстрира, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни артикули в международен мащаб. България има нужният капацитет да изнася качествени храни и селскостопански артикули за Китай, минерална вода и питиета. „ За нас е доста значимо процедурите за импорт в Китай на селскостопански и хранителни артикули да бъдат улеснени “, посочи зам.-министър Борисов.

„ Един от най-хубавите способи китайският бизнес да бъде осведомен за капацитета и опциите на българските експортьори е постоянното присъединяване в профилираните търговски панаири и изложения “, акцентира икономическият зам.-министър. Той добави, че идният през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни артикули дава извънредно добра опция за българските експортьори. Събитието ще бъде напълно насочено към вносители от целия свят, а министерството на стопанската система е упълномощило на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия да провежда българско национално присъединяване в панаира.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР