Усилията на Министерството на труда и социалната политика винаги са

...
Усилията на Министерството на труда и социалната политика винаги са
Коментари Харесай

Бисер Петков: Най-важни за децата са достъпът до здравни грижи и образование

Усилията на Министерството на труда и обществената политика постоянно са били и ще не престават да са ориентирани към гарантиране на правото на всяко дете да има семейство, да пораства крепко, щастливо и подкрепяно. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при откриването на тържественото съвещание на Националния съвет за протекция на детето, отдадено на 30-та годишнината от приемането на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

В изявлението си той е подчертал, че фокусът на политиките на Министерството на труда и обществената политика цели основаване на условия за еднакъв достъп до съществени права за всички деца. Най-важни са достъпът до здравни грижи и обучение, само че не по-малко основни са и политиките за ранно детско развиване и ранна намеса на уврежданията, протекция на личността на детето, протекция от всевъзможни форми на принуждение, корист или употреба, право на детето свободно да показва мнение по въпроси, които го касаят и други.

Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето е върховен интернационален документ, който освен прогласява правата на детето, само че слага пред страните нелеката задача да основат нужните политики и условия, които да обезпечат и подсигуряват еднакъв достъп на всички деца до съществени права посредством приемане на избрани стандарти и правила, е добавил министър Бисер Петков. Отбелязвайки 30-тата годишнината от приемането на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, се откроява нуждата още по-ясно и отчетливо да чуем гласа и посланията на децата и техните фамилии, с цел да изградим несъмнено, решително и щастливо бъдеще за България, е споделил още министър Петков, представен в известието.

В тържественото съвещание е взела участие и заместник-министър ръководителят Марияна Николова. В изявлението си тя е подчертала, че България е утвърдила правилата на Конвенцията в Закона за протекция на детето, Семейния кодекс, Закона за предучилищното и учебното обучение и Закона за здравето.

В съвещанието на Националния съвет за протекция на детето са взели участие още заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова, националният омбудсман Диана Ковачева, заместник-министри на образованието и науката, спорта и културата, представителят на УНИЦЕФ за България Джейн Муита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР