Усилените темпове на ваксинация в Европа са основният фактор, допринесъл

...
Усилените темпове на ваксинация в Европа са основният фактор, допринесъл
Коментари Харесай

Q4 - всичко зависи от новата пандемична вълна

Усилените темпове на имунизация в Европа са главният фактор, съдействал за стабилизирането и възобновяване на европейската стопанска система. Това записват от една от водещите компании по кредитно обезпечаване Кофас. 80% от пълнолетните хора в Европейски Съюз са изцяло имунизирани и макар че в района на Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ темпът на имунизационния развой не е толкоз бърз, а новата пандемична вълна е близо, обстановката в стопанските системи е относително постоянна, разяснява по време на уебинар Грегорж Шиелевич - районен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

След фрапантния спад на Брутният вътрешен продукт от съвсем 25% в развитите западноевропейски стопански системи през второто тримесечие на 2020 година по отношение на последното тримесечие на 2019 година, Кофас регистрира позитивно повишаване на индикатора, като прогнозите са той да доближи до равнищата отпреди пандемията. 

В световен мащаб

Ръст от +5,6% през 2021 година и  +4,3% през 2022 година след спада от -3,5% през 2020 година предвиждат от Кофас. " Нарушените вериги за доставки, прогресивното нарастване на търсенето и по-високите транспортни разноски основават голям брой проблеми за стопанските системи в Европа, само че и в международен проект - максимален дял на фирмите, посочващи дефицита на първични материали като главен проблем, се заема от предприятията за електроника, автомобилостроене и промишлеността за пластмасови произведения ", показа Грегорж Шиелевич.

От друга страна, натискът за по-високи заплати, все по-голямото търсене, както и повишението на цените на суровините са провокирали бързо възходяща инфлация. Това оказва директно въздействие и върху лихвените проценти, като част от централните банки към този момент регистрираха нарастване, до момента в който други се притесняват, че техните дейности могат да доведат до закъснение на възобновяване и на растежа на Брутният вътрешен продукт. Производствените цени в индустрията през предпоследното тримесечие на 2021 година в ЦИЕ са се нараснали доста, достигайки до 15% за Унгария, а България се подрежда на второ място.

„ Въпреки че цялостната наклонност е към възстановяване на икономическите индикатори и възвръщане на равнищата отпреди пандемията, няма по какъв начин да предвиждаме сигурни резултати за идващото тримесечие. Всичко зависи от новата пандемична вълна и готовността на държавните управления да я посрещнат “, добавя Шиелевич.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР