Ушите на зайците са податливи на промените на температурата и

...
Ушите на зайците са податливи на промените на температурата и
Коментари Харесай

Болести по ушите на зайците

Ушите на зайците са податливи на измененията на температурата и околната среда, както и на инфекциите. Уязвимостта на ушите на зайците е сериозен проблем на стопаните им, тъй като от положението на този орган зависи здравето на цялото тяло, само че дългоушкото, а доста пъти и живота му. С помощна на ушите тези животни възприемат заплахата и загубата на слуха, която доста постоянно се явява последица от болесттите по зайците, води до гибелта им.

Най-опасните болести по ушите на заека са:

- Заразяването с ушни акари

- Измръзване на ушите на заека

- Миксоматоза

- Среден отит

Ушните акари са паразити, които със специфични вендузи се закрепват към ушните канали или към кожата на животното и непрекъснато смучат кръв от него. Заекът вкъщи отслабва, престава да се храни и става нападателен. Ако зайците са повече на брой, акарите може да се пренесат и върху здрави човеци, тъй като тези животни са обществени, постоянно се сгушват едно в друго и по този начин болестта се предава. По ушите се образуват рани, ушните канали се запушват и животното губи слуха си.

Измръзването на ушите не е постоянно събитие, само че се случва в студените зимни интервали. При измръзване ушите на болния заек увисват, той става латентен, трансформира се цвета на органа. Превенцията е превозване на зимата в добре отоплено помещение.

Признак за болестта миксоматоза са подутините по ушите на заека. Възпалението се съпровожда от гнойни приключвания, в случай че лекуването се забави. Причинителят е вирус, който се предава елементарно сред обособените човеци. Накрая настава некроза на тъкани.

Отитът на междинното ухо при зайците е най-честото заболяване при тях. То се съпровожда от висока температура, отичане на ушите, Лечението включва изплакване на ушите на животното със специфичен разтвор и задържане на заека в топло помещение.

Грижите за ушите на зайците са значима част от тяхното развъждане. Нужно е постоянно да се почистват, с цел да не се натрупва ушна тиня, която запушва каналите и предизвиква инфекции и болести. Така се следи от близко положението на ушите. Необичайно държание на животното като люлеене на главата, увисването на едното или двете уши, поява на ранички са все признаци, че е нужна консултация с ветеринарен експерт, който да дефинира същността на казуса и да назначи лекуване на болния заек.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР