Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за за липса на достъп до ваксини в някои страни

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предизвести за задълбочаващи се разлики в процеса на икономическо възобновяване от COVID-19 пандемията и за липса на достъп до ваксини в някои страни, предава Ройтерс.

В изказване на виртуална конференция на срещата на върха на Г-7 в Югозападна Англия Георгиева сподели: " Предупреждавахме за рискови разминавания в хода на възобновяване. Най-новите данни удостоверяват, че тази наклонност освен продължава, само че се задълбочава ".

Ръководителката на МВФ добави, че въпреки да чака растежът на инфлацията да е краткотраен, светът не трябва да приема това за даденост, а също, че най-вече я безпокои инфлацията в някои нововъзникващи стопански системи.

На конференцията Георгиева означи, че най-богатите страни в света имат моралния дълг да подкрепят стратегии за слагане завършек на пандемията, само че даряването на непотребните ваксини е единствено първа крачка, съобщи Асошиейтед прес.

Шефката на МВФ сподели това, откакто английският министър председател Борис Джонсън изрази вяра водачите от Г-7 да се договорят да обезпечат минимум 1 милиард дози ваксина за по-бедните страни.

Георгиева уточни, че това е една добра първа стъпка, само че би трябвало да се направи повече за превъзмогване на пречките пред имунизирането. Това е честен императив, само че е належащо икономическото възобновяване да е единно. Не може светът да работи на две скорости, без това да има негативни последствия, акцентира тя.

Близо половината население на страните от Г-7 взети дружно е получило е ваксинирано с най-малко една доза ваксина, само че в международен мащаб делът на имунизираните с минимум една доза е под 13 %, а в Африка - единствено 2,2%, отбелязва АП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР