Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева каза

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева каза
Коментари Харесай

МВФ очаква сериозно влошаване на икономическата ситуация

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева сподели в четвъртък, че шансът световният напредък да падне под 2% през идната година се усилва. Българката изяснява мрачната си прогноза с продължаващите последствия от войната на Владимир Путин в Украйна и едновременното закъснение на стопанските системи на Европа, Китай и Съединените щати.

Георгиева сподели по време на конференцията Reuters NEXT, че е изключително загрижена за забавянето на Китай, защото втората по величина стопанска система в света е мощен мотор на световния напредък.

МВФ ще актуализира икономическите си вероятности през януари и картината се помрачи в последно време въз основа на това, което виждаме в потребителските настроения, в настроенията на вложителите “, сподели тя.

През октомври Фондът понижи прогнозата си за световния напредък за 2023 година до 2.7% спрямо прогноза от 2.9%, направена през юли, на фона на възходящия напън от войната в Украйна, високите цени на силата и храните, инфлацията и внезапно по-високите лихвени проценти. МВФ предизвестява, че изискванията може да се влошат доста през идната година.
Вероятност за криза?
МВФ сложи 25% възможност световният напредък да падне под 2% през идната година – феномен, който се е случвал единствено пет пъти от 1970 година насам – и сподели, че има повече от 10% късмет за световна криза.

Загрижени сме, че тази възможност може да се усили още малко “, сподели Георгиева в четвъртък, цитирайки въздействието на „ безсмислената война “ на Русия в Украйна върху стопанската система на Европа и едновременното закъснение в Съединените щати, Европа и Китай.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКристалина Георгиева МВФ стопанска система икономическа прогноза криза световна криза стопански напредък ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 МВФ чака съществено утежняване на икономическата обстановка Накратко 1288 Вечерни вести: Основната рента в България скача; Ценови таван на съветския нефт Регулации 1692 Европейски Съюз се споразумя за ценовия таван на съветския нефт Компании 96 Eurobank придобива още 13.4% от Hellenic Bank Компании 11208 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 10330 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 6946 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Крипто 5908 Още две огромни криптокомпании стопират р
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР