Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Преходът към зелена икономика е добър шанс за България

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази убеденост, че през април България ще се причисли към валутния механизъм ERM II или така наречен чакалня на еврозоната.

При диалозите си в Давос.с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард тя я е уверила, че чака в скоро време в банката да се приказва и на български.

" Като цяло България стои доста добре. Двете банки с разпознати проблеми работят по това те да бъдат решени, изцяло обозримо е през април странат да влезе в ERM II, " сподели Георгиева. Помолена да разяснява скептицизма, в това число в банкерските среди, за присъединението на България към еврозоната, Георгиева сподели, че това ще донесе на страната повече парична сигурност в нестабилно време.

" Когато се вкарват повече контролни механизми, не се удивлявам, че ще има скептични гласове изключително от средите на субектите на наблюдаване. Ние нямаме самостоятелна парична политика, левът е закачен за еврото. Обществото поддържа сигурността от валутния ръб, а не желаеме да присъстваме в залата, където се взимат решения?! " разяснява тя и добави, че еврозоната разполага с запас от 800 милиарда евро за отбрана от възможна рецесия или офанзива. " Не мога да си показва градивно пояснение

за какво за нас е зле да имаме 800 милиарда евро,

продължи тя.

Според Георгиева България може да се възползва от новите политики на Европейски Съюз за нисковъглеродна стопанска система и да откри своята ниша в нея, тъй като нисковъглеродната стопанска система ще даде нов подтик на вложенията и ще спомогне за основаването на нови работни места.

" Ние търсим области, в които да се заявяваме като водачи. И в тази област, в случай че ние действаме бързо и уверено за Европа има късмет да генерира по-висок напредък и да заеме конкурентна позиция в нещо, което абсолютно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще откри своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност ", сподели тя.

" Климатичните промени са предизвикателство, само че и голяма опция за трансформиране на стопанската система.

Ако сте в производството на въглища, няма да е елементарно,

само че можем да пренасяме от тези, които печелят, към другите, които губят, и всички да живеят по добре ", добави шефът на МВФ.

Георгиева даде образец с Швеция, която изпреварващо вкара възходящ въглероден налог: " Това им разреши бързо да преминат към чиста сила и да имат цветуща стопанска система и да са една от най-щастливите страни на света ". Добави обаче, че " има места, където неприятно премислени политики се провалят ".

Сега междинната цена на налога върху въглеродните излъчвания е 2 $ на звук в международен мащаб, а би трябвало да стане 75 $, сподели Георгиева. Парите би трябвало да се влагат в зелени итехнологии и понижаване на тежестта върху хората, които ще понесат тежестта от прехода, т.е. в случай че се повишава цената на силата, да мислим за бедните за които това е отвратително, добави шефът на МВФ. Подчерта обаче, че това би трябвало да стане при

нулево общо нарастване на данъчното задължение,

т.е. то да се понижи в други сфери, да вземем за пример върху труда или върху други форми на приход.

Тя предложи на България да премисли разходната частна бюджета си, да влага повече в образованието на децата и да подтиква работодателите да го вършат. Най-важно за България е да влага в хората. В обучение на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато доста от това, което те ще бъдат един ден, се образува. Да дава опция за подготовка и преквалификация. Да подтиква бизнесът да влага в хората ", сподели тя и възкликна: " Сега всички се оплакват, че има работа, а няма хора ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР