Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви днес,

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви днес,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева бие аларма: 828 милиона по света си лягат гладни всяка нощ

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи през днешния ден, че 48 страни са изложени на международната хранителна рецесия, като половината от тях са мощно уязвими, съобщи Ройтерс. 

Георгиева, която приказва на на конференция в столицата на Саудитска Арабия - Рияд, сподели още, че 141 милиона души в арабския свят са изложени на продоволствена неустановеност. Тя уточни още, че МВФ ще направи по този начин, че гласът на иснтитутцията да бъде чут в битката с рестриктивните мерки за търговия с храни за да се облекчи обстановката.

По отношение на икономическата конюнктура в света Кристалина Георгиева уточни, че МВФ няма да се поколебае да бъде в услуга на своите страни членки. " Ако имат потребност от повече, ние ще създадем повече ", съобщи Георгиева.

" От 2018 година продоволствената неустановеност се усилва. Съчетанието от спорове, климатични разтърсвания и пандемията нарушиха производството и разпределението на храни и усилиха разноските за изхранване на хората и фамилиите. В момента нахлуването на Русия в Украйна увеличи цените на храните и торовете, което към момента затруднява вносителите и кара няколко страни да наложат ограничавания върху износа. 

Резултатът е невиждан - 345 млн. души, чиито живот и прехранване са в непосредствена заплаха, заради остра продоволствена неустановеност, и над 828 млн. души, които си лягат гладни всяка нощ, съгласно Световната стратегия по прехраната ".

Това се споделя в материал, оповестен в блога на МВФ. Негови създатели са ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, началникът на отдел " Преференциално кредитиране " в отдел " Стратегия, политика и обзор " (SPR) към МВФ Бьорн Ротер и икономистът от отдел “Регионални проучвания ” Себастиан Соса. 

" Въздействието на продоволствения потрес се усеща на всички места. Най-тежко е ситуацията в 48 страни, доста от които са мощно подвластни от вноса от Украйна и Русия - най-вече страни с ниски приходи. От тях към половината са изключително уязвими заради тежки стопански провокации, слаби институции и неустойчивост.

Наред с човешките жертви нарастват и финансовите разноски. Според нов отчет на МВФ през 2022 година и 2023 г. въздействието на по-високите разноски за импорт на храни и торове в страните, мощно изложени на продоволствена неустановеност, ще добави 9 милиарда $ към натиска върху платежния баланс. Това ще докара до ерозия на интернационалните запаси на страните и тяхната дарба да заплащат за вноса на храни и торове ", проучват шефовете в МВФ.

На доста места, макар че цените на питателните артикули са по-ниски от неотдавнашния си връх, към момента високите цени на питателните артикули и силата подхранват рецесия на разноските за живот, която евентуално ще усили бедността и ще навреди на растежа, като може да подхрани политическата неустойчивост. 

В резултат на това доста политици вкараха фискални ограничения, с цел да предпазят популацията от актуалната продоволствена рецесия.

По наши оценки единствено за тази година мощно застрашените страни се нуждаят от до 7 милиарда $, с цел да оказват помощ на най-бедните семейства да се оправят с по-високите цени на храните ", споделят от МВФ.

Необходими са решителни и навременни политически дейности в четири области, с цел да се смекчи международната продоволствена рецесия и да се предотврати човешкото страдалчество. 

Според МВФ политиците по света би трябвало да дадат приоритет на битката с инфлацията и да защитят най-уязвимите, с цел да облекчат тежестта на рецесията с разноските за живот. 

Запазването на отворената търговия, в това число в границите на районите, ще разреши на питателните артикули да доближават от областите с остатък до тези, в които има остра потребност от тях. Протекционистичните ограничения утежняват продоволствената рецесия, като съгласно Световната банка те са причина за 9 % от нарастването на международните цени на пшеницата, споделят от финансовата институция.

Международната общественост също би трябвало да предприеме решителни дейности, с цел да обезпечи нужното финансиране за справяне с непосредствената рецесия и за подсилване на продоволствената сигурност в средносрочен и дълготраен проект.

Според МВФ тази световна продоволствена рецесия има зашеметяващо филантропично влияние и води до големи финансови разноски. Тя изисква изчерпателен и добре съгласуван метод, с цел да се подсигурява допълняемост и оптималната успеваемост при потреблението на ресурсите. Заедно със Световната банка и нашите световни сътрудници наскоро публикувахме второ взаимно изказване, в което призоваваме за дейности във връзка с световната продоволствена неустановеност.

Сега всички ние би трябвало да действаме, с цел да облекчим страданията на гладуващите, като подкрепим страните, които подхващат решителни политически дейности, с нужното финансиране, декларира Кристалина Георгиева.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР