Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) спечели категорична

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) спечели категорична
Коментари Харесай

Управляващата партия печели евроизборите в Полша

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) завоюва безапелационна победа на изборите за Европейски парламент в страната, съобщи Ройтерс.

Агенцията дефинира резултата като израз на утвърждение за националистическата, евроскептична стратегия на ПиС преди националните избори по-късно тази година, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на държавната изборна комисия след броене на 99,3 % от бюлетините ръководещата партия е напът да реализира най-хубавия си резултат на общи или европейски избори с 45,6 % от гласовете.

ПиС завоюва 31,8 % от гласовете на изборите за Европейски парламент преди пет години и 37,6 % на парламентарните избори през 2015 година, напомня Ройтерс.

Опозиционната " Европейска коалиция ", включваща партия " Гражданска платформа " и други политически групи, се подреди на второ място с 38,3 % от гласовете.

През 2014 година партиите, образували обединението, завоюваха общо 48,2 % от гласовете.

Избирателната интензивност е била 45,6 % - връх за европейски избори в Полша.

ПиС показа изборите за Европейски парламент като борба против западните демократични идеали, които съгласно нея заплашват обичайния метод на живот в Полша.

Ако ПиС завоюва нов мандат след националните избори през есента, това може да ускори изолацията на Полша в Европейския съюз в миг, когато партията е подложена на критика, че клони към властническо ръководство, отбелязва Ройтерс.

" Ние би трябвало да помним, че решаващата борба за бъдещето на нашата татковина ще бъде през есента ", сподели пред поддръжници водачът на ПиС Ярослав Качински след оповестяване на резултатите от екзит пол.

Преди европейските избори той съобщи, че със своето гласоподаване поляците ще вземат решение въпроса за " запазването на фамилните полезности,... бъдещето на полската традиция и Църквата в нашата страна ".

" Ние не спечелихме този мач, само че това е единствено краят на първото полувреме ", сподели опозиционният водач Гжегож Схетина.

" Необходимо е да бъде поправен курсът, належащо е да се активизират повече гласоподаватели и да се обединят гласовете ", съобщи той, намеквайки за присъединение на нови партии към така и така необятната коалиция.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР