Управляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии запазва

...
Управляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии запазва
Коментари Харесай

Женско царство в парламента на Исландия: за първи път в Европа

Управляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии резервира болшинството си след вчерашните парламентарни избори, сочат окончателните резултати, представени от ДПА.

Движението на левите зелени (ДЛЗ) на премиерката Катрин Якобсдотир обаче губи поддръжка в интерес на двете десни партии от ръководещата коалиция, Партия на независимостта (ПН) и Прогресивната партия (ПП).

 Избори: В Исландия се задава политическа главоблъсканица Виж още

ДЛЗ губи три места, до момента в който по-малкият й съдружен сътрудник Политическа партия печели пет места повече. Третата партия от обединението консервативната ПН на някогашния министър председател Бярни Бенедиктсон остава най-голямата партия в Народното събрание.

Жените ще съставляват болшинство в новия парламент на Исландия, за първи път в Европа, съгласно окончателните резултати от парламентарните избори, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес.

От 63 места в Алтинга, 33 ще бъдат заети от дами, или 52,3 %, съгласно прогнозите въз основа на крайните резултати от вчерашното гласоподаване.

Според данни, събрани от Световната банка, никоя страна в Европа в никакъв случай не е прекосявала символичната граница от 50 % дами депутатки, като Швеция до момента бе преди всичко с 47 % дами измежду избраниците в Народното събрание.

Няколко партии издигнаха най-малък брой дами за депутати, а в Исландия няма закон, който да постанова квота за дами на законодателни избори в страната, съгласно организацията Международна концепция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР