Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува

...
Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева отвръща на удара с удар

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува като " погрешни и подправени клевети " заключенията на без значение следствие на изказванията, че до момента в който е била на висок пост в Световната банка (СБ) е оказвала напън върху чиновници да манипулират данни, с цел да наподобява бизнес климатът в Китай по-благоприятен, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

 Кристалина Георгиева: Възмутително е обвиняването, че съм оказвала напън в интерес на Китай Виж още

В изказване, което възнамерява да направи пред Управителния съвет на МВФ, Георгиева упреква офиса на предходния президент на СБ - американеца Джим Йон Ким, - в операция. Тя изяснява, че се е намесила, с цел да блокира предложение на човек от екипа на Ким данните за Хонконг да бъдат взети поради при изчисляването на рейтинга на Китай в годишната ранглиста на СБ " Да правиш бизнес ", което би подобрило доста позициите на страната.

 Виж още

Засега някогашният президент на Световната банка не е дал отговор на запитването на Ройтерс за коментар.

Миналата седмица СБ разгласява отчет за следствието, извършено от американската юридическа адвокатска фирма УилмърХейл (WilmerHale). Според него високопоставени представители на основаната във Вашингтон интернационална финансова институция са оказвали непозволен напън върху свои подчинени да подправят данни в интерес на Китай, с цел да отиде той на по-предно място в класацията " Да правиш бизнес " за 2018 година Предполагаемите нарушавания са били осъществени в миг, когато СБ е търсела поддръжката на Китай, с цел да усили своя капитал, отбелязва Ройтерс.

Управляващата директорка на МВФ към този момент жигосах изводите от следствието на УилмърХейл, обществено и пред своите подчинени. В изказването, което възнамерява да направи пред управлението на фонда, българската икономистка влиза в по-големи детайлности, отбелязва организация Ройтерс, която се е срещнала през вчерашния ден със наличието на текста.

Според Кристалина Георгиева следствието прави " погрешни и подправени клевети... че моите сътрудници в Световната банка и аз надуваме рейтинга на страна в класацията " Да правиш бизнес " в подмяна на финансови задължения. " Нека бъда ясна: такова нещо не се е случвало и в никакъв случай няма да се случи под моето управление ", акцентира тя.

 Излезе втори отчет против дейностите на Кристалина Георгиева в Световната банка Виж още

Георгиева показва, че напъните й да не допусне данните за Хонконг да бъдат взети поради при определянето на рейтинга на Китай са посочили нейната угриженост класацията на Световната банка да е почтена.

Според българската икономистка следствието на УилмърХейл е стигнало до неправилно умозаключение, че тя е поискала от чиновници на СБ да се съобразят с упованията на Китай за рейтинга му в класацията " Да правиш бизнес ", защото е била обезпокоена, че в противоположен случай той може да не поддържа увеличението на капитала на банката.

Съжалявам, че мои сътрудници " не са вярвали, че могат да приказват намерено, с цел да издигнат пред мен въпроси за честността на данните ", споделя тя и твърди, че си е била сложила за цел установяването на по-добра връзка.

 Министерството на финансите на Съединени американски щати ще проверява обвиняванията против Кристалина Георгиева Виж още

Чуха се апели ръководещата директорка на МВФ да подаде оставка поради случая. Нейни някогашни сътрудници обаче я поддържаха, отбелязва Ройтерс.

Управителният съвет на МВФ се събра във вторник, с цел да се запознае с прелиминарен отчет на етичната комисия на фонда, и реши да организира ново съвещание в скоро време.

 Кристалина Георгиева влезе в листата на 100-те най-влиятелни дами във финансите в Съединени американски щати Виж още

Вчера председателката на комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Максин Уотърс назова " доста притеснителни " заключенията на самостоятелното следствие за " непозволено въздействие на Китай " в СБ и за роля на Кристалина Георгиева при " манипулиране на данни за (доклада) " Да правиш бизнес " по разпореждане на китайското държавно управление ".

" Това подкопава репутацията на Световната банка и също по този начин слага под въпрос настоящето управление на МВФ, където честните данни са сериозно значими за неговата задача и където непозволеното въздействие на една мощ, преследваща користните си ползи, може да изложи на риск стабилността на световната финансова система ", разяснява Уотърс.

Сегашният президент на СБ Дейвид Малпас, също американец, сподели, че заключенията на следствието на УилмърХейл " приказват сами за себе си ". Той обаче не влезе в детайлности, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР