Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди

...
Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди
Коментари Харесай

Глобалната икономика се сблъсква с най-големия си тест от Втората световна война

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предизвести при започване на Световния стопански конгрес в Давос, че световната стопанска система е изправена пред най-големия тест от Втората международна война, осведоми в. "Файненшъл таймс "

Шефката на МВФ сподели, че съветската инвазия в Украйна унищожава животи, дърпа надолу растежа и покачва инфлацията. Тя прикани страните да не се поддават на силите на геоикономическата фрагментация, която ще направи света ни по-беден и по-опасен, осведоми

Предупреждението на Кристалина Георгиева идва на фона на опита на Украйна да даде вяра за по-добро бъдеще на жителите си, в случай че войната може да бъде извоювана, с пакета за подкрепяне на възобновяване за 1 трилион $. Той ще бъде финансиран от конфискуване на замразени съветски активи.

Вицепремиерката и министърка на стопанската система на на Украйна Юлия Свириденко съобщи тази заран на форума, че целият свят би трябвало да застане зад Украйна, помагайки за възобновяване ѝ и налагайки наказания на Русия.

Няма място за неутрална позиция, нито време да се чака за решения, защото тази война визира всяка страна, добави тя.

Свириденко разкритикува страни и компании, които не са наложили стопански наказания, наблягайки, че светът страда от следствията от съветската експанзия с по-високите цени на питателните стои, бензина и газа.

Призовавайки за нов проект "Маршал " за възобновяване, тя съобщи, че той може да бъде финансиран от замразени активи на съветската страна и на олигарсите.

Бившият финансов министър на Украйна Натали Ярешко сподели пред в. "Файненшъл таймс " в Давос, че с бомбите, които всяка нощ падат в Украйна, разноските за възобновяване евентуално ще са по-високи, в сравнение с сегашната прогноза на Киев за от 550 до 600 милиарда $. По-скоро считам, че ще са 1 трилион $, разяснява тя.

Представителите на Украйна на Световния стопански конгрес са непреклонни в позицията си, че глобите против Русия би трябвало да бъдат затегнати, даже в случай че това усили икономическите разноски на други страни.

Украинските делегати на форума в Давос показаха разочарованието си от дейностите, подхванати от Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и от неналичието на ограничения от други огромни стопански системи, най-много Китай и Индия.

Кристалина Георгиева прикани всички страни да понижат комерсиалните бариери, да подкрепят страните с дългови компликации и да модернизират системите за трансгранични заплащания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР