Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с имоти за над

...
Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с имоти за над
Коментари Харесай

Разкол в Светия синод! Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с имоти за над 3 млрд. лева?

Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с парцели за над 3 милиарда лв.? За ерес се готвят членове на Светия синод на Българската православна черква. Причината са последните събития към гласуването за Сливенски митрополит в неделя и идният избор на патриарх след месец.

Все по-силни позиции заема Пловдивският митрополит Николай, който съумя да наложи викарния си свещеник Арсений за епископ на Сливен, Бургас и Ямбол – най-богатата епархия в страната с парцели за над 3 милиарда лв., и на процедура ръководи империя, научи „ Филтър “ от чудесно осведомени източници с нравствен ранг.

Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с парцели за над 3 милиарда лв.?

Разкол в Светия синод! Управлява ли митрополит Николай най-богатата епархия с парцели за над 3 милиарда лв.? 30.05.24 12:39 Русия нанесе удари в Хмелницка област, където се намира военно летище (ВИДЕО) 30.05.24 12:24 С какъв брой ще нарастне природния газ през юни? 30.05.24 11:57 Калин Стоянов: В Министерство на вътрешните работи са постъпили 156 сигнала за нарушавания на изборния развой, формираните досъдебни производства са 70 30.05.24 11:35 Застреляха кмет по време на избирателен протест в Мексико (ВИДЕО) 30.05.24 11:15

Гласуването в неделя ясно сподели лагерите в Синода, сред които има голямо напрежение по духовни и финансови въпроси. Хората на Николай, които гласоподаваха за Арсений, са Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският Игнатий, Западно- и Средноевропейският Антонии, Русенският Наум, Старозагорският Киприан и Доростолският Яков.

Те са посочени за прозападно лоби, което желае да отдалечи Българската православна черква от орбитата на Руската. Владиците са близки до Вселенския патриарх Вартоломей, който служи от Истанбул и е упрекван в тесни контакти с католици и икуменисти.

На другата страна е лагерът към Ловчанския митрополит Гавриил, чиито членове гласоподаваха за съперника на Арсений свещеник Герасим и към този момент скрито недоволстват против завладяването на Църквата от Николай Пловдивски, който на млади години е имал психологични проблеми. Това са Гавриил, Врачанският Григорий, Варненският и Великопреславски Йоан, Невро-копският Серафим и Видинският Даниил. Те пък са посочени от съперниците си за съветско лоби, което служи на Москва и въздейства на обществено-политическия живот в интерес на Путин.

Напрежението сред двата лагера ескалира всеки ден. Владиците обществено не споделят остри думи един против различен, с цел да не всяват разкол измежду църковната общественост, само че имат представители, които към този момент го вършат вместо тях. Ако Николай одобри номинацията за патриарх и бъде определен, по-малкото лоби ще се отдели. Само от Пловдивския митрополит зависи дали ще има ерес, и той добре го знае, безапелационни са източниците.

След провелия се първи избор за митрополит в Сливен дядо Николай написа писмо, с което отхвърли да бъде номиниран за патриарх. Все повече епископи и митрополити обаче настояват импровизирано, че той ще одобри в „ името на съборността на Църквата “ с претекста, че не може да откаже, в случай че хората го желаят, а и цялостен живот се е готвил за бялото покривало.

С новия Сливенски митрополит Николай има най-големи шансове да завоюва вота на 30 юни и да овладее Българската православна черква. Според неговите доближени обаче дядо Николай към този момент усещал, че назрява голям скандал, който ще разцепи Църквата, и има възможност да се откаже в действителност, като наложи за патриарх някого от протежетата си.

Броени дни преди избора на Сливенски митрополит и месец преди гласуването за патриарх Николай служи дружно с Вартоломей и епископи от разколническата Православна черква на Украйна в храма „ Света София “ в Истанбул.

Според другото лоби в Светия синод това е неприемливо и е съображение за събаряне на расото на Пловдивския митрополит, както и на другите двама, които са били с него – Киприан и Яков. Освен тях в службата е взел участие и низвергнатият от Руската православна черква Петър Еремеев, който е добре признат в Пловдив и е служил няколко пъти с Николай и дясната му ръка Арсений.

Освен двете лобита разграничени са и миряните от епархиите им, а напрежението нараства с всеки минал ден. Това няма да е първият ерес в Българската православна черква. През 1992 година шестима от митрополитите, в това число починалият към този момент Йоаникий от Сливен, афишират избора на патриарх Максим за циничен и незабележим, основават различен синод и избират митрополит Пимен за патриарх.

Помирението идва след 18 години, когато разколниците се разкайват и се връщат в Светия синод, в това число Йоаникий.

Духовници и миряни са уверени, че стъпката до нов ерес е единствено една и сюжетът от 1992 година ще се повтори, изключително в изискванията на война сред Русия и Украйна и неприязънта сред Московската патриаршия и Вселенската.

Източник: Филтър

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР