Управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите

...
Управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите
Коментари Харесай

Борисов: Европейската перспектива е ключова за Западните Балкани

Управлението на мигрантската рецесия и връзките сред страните на Балканите бяха акцентите в срещата сред министър-председателя Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила и премиера на Словения Мирослав Церар.

Двамата разговаряха преди Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, чийто ротационен ръководител е Словения, оповестиха от пресслубжата на Министерски съвет.

Мирослав Церар дефинира като основна ролята на България в общоевропейските старания за решение на бежанския проблем. Той уточни, че страната ни е за образец при преодоляването на мигрантския напън и опазването на външната граница на Европейския съюз.



Снимка: Министерски съвет

В този подтекст Борисов срещна словенския си сътрудник с резултатите от извършената на 26 март лидерска среща сред Европейски Съюз и Турция.

Премиерът посочи, че разговорът е решителен при оправянето с този въпрос.

„ Турция е наш комшия и постоянно се стремим да имаме прагматични връзки. Споразумението с Анкара би трябвало да се съблюдава, с цел да се реши казусът с миграцията “, добави Борисов.



Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Борисов дефинира разговора и добросъседството като сериозно значими условия за укрепването на стабилността, постигането на стопански напредък и сполучливо развиване на страните в района.

„ Без вложения, без съгласуваност, Балканите ще останат изолирани. Убеден съм, че това, от което всички имаме потребност, е построяването на инфраструктура, цифрова съгласуваност, стопанска система. Там, където се влага, и то от доста и разнородни източници, няма войни “, акцентира Борисов.

Двамата министър председатели показаха общо мнение, че реализирането на взаимните планове може да бъде тласък за възстановяване на връзките сред страните на Балканите и на връзките с страните от Европейски Съюз.



Снимка: Министерски съвет

Словенският министър председател даде цялостна поддръжка на интензивността на България за реализиране на съгласуваност в района и персонално благодари на Бойко Борисов за ангажираността му за европейската вероятност на западнобалканските страни.

„ И аз като теб имам вяра, че пътят на тези страни е евроинтеграцията. За нас, за мен, ти си фактор за непоклатимост на Балканите “, съобщи Мирослав Церар.

По време на срещата сред двамата беше разисквано и задълбочаването на икономическите контакти сред България и Словения. Като позитивна стъпка беше несъмнено откриването на първата директна въздушна линия сред Любляна и София.По общото мнение тази транспортна връзка ще способства за активизиране на бизнес контактите и за увеличение на туристическия поток.

Подчертана беше и нуждата да се търси решение за увеличение на капиталовия интерес сред двете страни. Като благоприятни условия бяха посочени възобновяването на активността на българо-словенската търговско-промишлена камара, както и организирането на взаимни събития с присъединяване на предприемачи и браншови организации.



Снимка: Министерски съвет
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР