Управлението на кралица Виктория продължава 63 години и седем месеца,

...
Управлението на кралица Виктория продължава 63 години и седем месеца,
Коментари Харесай

Любовната афера на кралица Виктория, която застава срещу всички табута

Управлението на кралица Виктория продължава 63 години и седем месеца, най-дългото в света на жена-монарх до октомври 2016, когато кралица Елизабет II я надминава. Това е интервал на дълбоки публични, стопански, военни и софтуерни промени в Обединеното кралство и териториална агресия на Британската империя. Кралица Виктория умира на 22 януари 1901 година на 81-годишна възраст. По този мотив ви припомняме нейната история с един индийски прислужник, която въпреки да озарява последните ѝ години живот, провокира доста разтърсвания в страната.

На 20 юни през 1837 година на кралския стол във Англия сяда Виктория. Жена, която записва името си в историята с куп достижения, положили началото на една цяла нова ера, справедливо наречена „ Викторианска “.

Документалният филм „ Тайната обич на кралица Виктория” на английския Канал 4 разкри, че короновата персона е имала ухажор индиец.

 кралица Виктория Getty

Връзката е провокирала невиждан скандал в кралското семейство, а разкриването ѝ тогава е представлявало действителна опасност за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавала всички вероятни табута за раса и класа.

Любовната история почнала през юни 1887 година, когато високият и хубав Абдул Карим, 24-годишен, дошъл в двореца, с цел да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската софра. Кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания, по това време била на 68 години. Тя още не можела да се възвърне от загубата на обичания си Албърт преди 26 години.

 кралица Виктория Getty

С превъзходните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала очебийно увлечение към мъжката хубост. „ Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крайници ѝ?”, споделя кралският биограф проф. Джейн Ридли.

Изведнъж кралицата почнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският ѝ прислужник. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.

Карим почнал да ѝ преподава уроци по хинди, а в дневника ѝ четем: „ Младият Абдул ме учи. Той е доста непоколебим преподавател и прелестен джентълмен”. От този миг до края на дните си ежедневно взимала уроци и пишела съвършено на хинди.

 кралица Виктория Абдул Карим Getty

Карим станал нейн „ мунши”, думата за преподавател на хинди. Но книгите им с преводни извършения демонстрират, че са имали повече от флиртаджийски връзки. Той написа неща като: „ Минши ще липсва доста на кралицата” – „ Преведи”; „ Прегърни ме силно” – „ Преведи”.

Изглежда тя е гледала на него съвсем като на наследник, като приключва с любов писмата си с „ твоя обична майка”.

Проблемите почнали, когато тя го повишила до поста индийски секретар. Карим идвал от ниска прослойка, а излъгал, с цел да го наемат на работа. Дворът почнал да се бунтува и да го упреква, че в никакъв случай няма да стане благородник. Кралицата побесняла.

За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да взе участие в церемониите на Диамантения ѝ празник.

Кралското семейство сложило ултиматум, че Карим би трябвало да се махне, а делегат бил дворцовият доктор лекар Рейд, който оповестил, че индиецът има венерическа болест. Придворните оповестили протест на кралската почивка във Франция, в случай че кралицата вземела със себе си и него.

В припадък на гняв кралицата свалила с едно придвижване всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният наследник Бертин, принц на Уелс дружно с лекар Рейд ѝ сложили различен ултиматум. Шотландският лекар я заплашил (сред доста други любезности), че със свидетелството на доста от околните ѝ нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да одобри провалянето си, като не удостоила Карим с рицарско звание, само че той било неразделно до нея на юбилея ѝ.

Само няколко дни след гибелта ѝ през 1901 година той бил уволнен и изпратен назад в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.

 кралица Виктория Абдул Карим Getty
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР