Управлението на държавата е упражнение за мъдри хора. Те отдавна

...
Управлението на държавата е упражнение за мъдри хора. Те отдавна
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Голямата битка между демократи и популисти предстои

Управлението на страната е упражнение за мъдри хора. Те от дълго време би трябвало да са разбрали, че успеха и загубата са доста близо една до друга и нямат огромен смисъл, съобщи в предаването „ Тази събота и неделя “ президентът Росен Плевнелиев.

Ще забележим доста нови функции. Тези избори, които минаха, бяха с висока изборна интензивност по отношение на рецесията, в която се намираме – пандемията. Искам да благодаря на младежите, които излязоха да гласоподават, хората имат позиция и желаят да я отстояват, съобщи Плевнелиев. По думите му в този момент на ход са политиците, които би трябвало да потвърдят, че са държавници.

Според него поръчката за смяна е повече от ясна, от тук нататък следва тя да бъде осъществена. „ Всички българи би трябвало да си дадем сметка какво се случва освен при нас, само че и по света. Винаги съм казвал, че огромната борба не е сред ляво и дясно, а сред демократи и популисти, това е конфликтът в целия свят в последните години “, уточни Росен Плевнелиев.

Голямата борба сред демократи и популисти следва, България е инфектирана от популизма и ще заплати висока цена, счита още Росен Плевнелиев. „ Колкото по-бързо популистите дойдат на власт, толкоз по-бързо ще се отървем от тях. Популистите стават статукво и идната борба ще е против тях “, предвижда президентът.

ГЕРБ е първа политическа мощ – това е едно историческо достижение, длъжни сме да не го забравяме. От друга позиция систематичните партии, тези които имат вяра в институции, правила и полезности, към момента са болшинство. Антисистемните партии, назовавам ги още популистки, споделят, че ръководещите са мутри и мафия. Тези, които дават обещание смяна на системата, те са във напредък. Те не завоюваха тези избори от позиция на безспорното им число, ще им бъде мъчно да създадат държавно управление, предвижда Росен Плевнелиев.

Имаме президент популист, който споделя, че ръководещите са мутри и който дава обещание смяна на системата. Имаме три политически субекта в новото национално заседание – „ ИТН “, „ Изправи се! Мутри, вън “, и Демократична България за жалост, които бих поставил в категорията на популистките партии. За всяка една от тях, в това число и за президента, следва да забележим по какъв начин те ще съумеят да осъществят обещанията си, съобщи той.

„ Партията, която искаше да се назова „ Няма такава страна “ с огромна възможност ще ръководи тази страна. Референдумът през 2016 година имаше три искрено противоконституционни въпроса, добави Росен Плевнелиев. Нека хората се замислят какво се криеше зад тези въпроси и какво щеше да се случи. Ако понижим дотациите на партиите на 1 лева, това значи, че ги подаряваме на някакво подмолно финансиране. Ако имаме мажоритарни избори в два тура, това значи тирания на огромните партии. Ако желаеме мажоритарен избор на основния прокурор, това значи безспорна тирания. Демокрацията се базира на баланс сред ползите на другите групи и сред институциите, а не налагане със мощ на неустойчиви във времето решения от името на народа “, добави Росен Плевнелиев.

„ Трудни са балансите, само че това е политиката и ще се избира сред по-малкото зло. Бързи избори след тези, да вземем за пример през юли, ще доведат по-големи изненади и по-голям безпорядък. Почти съм уверен, че ще имаме държавно управление. Не изключвам коалиция сред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ ИТН “, дано не забравяме, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи постоянно са играли дружно “, разяснява Росен Плевнелиев. Възможно е и трите популистки партии да се схванат за няколко значими за тях точки от дневния ред, счита той.

„ Чух се с Бойко Борисов след изборите и му споделих едно само нещо – поздравих го за това, че ГЕРБ продължава да написа история с този резултат. Това, което мен доста ме впечатли, е какъв брой доста европейски водачи честитиха на ГЕРБ “, сподели още Росен Плевнелиев.

„ Борисов и екипът му са потвърдили не един път във времето, че чуват деликатно хората. Грешките са факт и аз мисля, че Борисов ги е разчел. Мисля, че е подготвил изненада идващите седмици. Не единствено ще покаже, че е чул деликатно гласът на народа, само че и ще извади едно проевропейско и продемократично държавно управление “, съобщи Плевнелиев. По думите му това ще е идващото потомство на ГЕРБ, което ще излезе и ще каже: Ние сме опция на популистите. Никой не се опасява от длъжностен кабинет на президента Румен Радев, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР