Управление на тол системата ТранспортДържавата не получава данни за събраните

...
Управление на тол системата ТранспортДържавата не получава данни за събраните
Коментари Харесай

Посредниците в тол системата са получили над 110 млн. лв. комисионни

Управление на тол системата ТранспортДържавата не получава данни за събраните тол таксиРегулацииПравителството дефинитивно отсрочи повдигането на тол таксите
Националните снабдители на услуги, или така наречен НДУ-та, които се явяват медиатори в тол системата, са получили повече от 110 млн. лева комисионни от старта на системата през 2019 година Това излиза наяве от отговор на районния министър Иван Шишков на въпрос на Божидар Божанов („ Демократична България “).

Бившият министър на е-управлението е изискал информация за посредничеството и комисионните при потреблението на тол системата. От своя страна Министерство на регионалното развитие е предоставило разбивка по години на комисионните, които двете НДУ-та получават. Като медиатори на Агенция „ Пътна инфраструктура “ те получават комисионна в размер на 7% от всяка трансакция.

„ Интелигентни трафик системи “ ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лева с Данък добавена стойност сред 2019 и края на 2022 година За същия интервал другата компания – „ Диджитол Смарт Инфраструктура “ – е получила малко над 21.4 млн. лева Най-вероятно това се дължи на по-малък брой обекти, в които „ Диджитол “ продава винетки и тол такси.



Припомняме, че преди дни служебният министър на превоза Христо Алексиев съобщи, че страната не получава данни за събраните тол такси, като разчита само на НДУ-тата за информация. По думите му системата не работи дейно.

Бившият министър Гроздан Караджов имаше концепция да понижи %, който компаниите получават. Заявка за одит на системата и преразглеждане на функционалностите ѝ обаче районният министър Иван Шишков не дава досега. Той само анулира плануваното нарастване на тол таксите за превозвачите с половина година.

През годините се водеха диспути дали въобще би трябвало да има медиатори в тол системата и дали АПИ сама не може да дава услугата, откакто даже има основано Национално тол ръководство. Контрааргумент е европейското законодателство, съгласно което в случай че няма снабдители на услугите, ще има спор на ползи – държавните структури, които събират пътни такси, по едно и също време ще постановат санкции.
Известия за нарушавания
Божидар Божанов пита и в какви периоди може да бъде осъществена функционалност на уеб портала web.bgtoll.bg за увещание за изтичаща винетка и уведомление за публикуван електронен фиш за нарушаване. Въпросът е от изключителна значимост, защото досега огромна част от жителите схващат, че са извършители само в случай че бъдат спрени за инспекция от чиновници на тол ръководството. Така натрупат отговорности в големи размери.

Към момента функционалност за уведомяване за изтичаща винетка съществува при националните снабдители на услуги и следва да бъде въведена от Националното тол ръководство “, гласи отговорът на Шишков.

Посочва се, че е планувана и реализацията на услуга за изпращане на автоматизирани вести по е-поща за винетки с изтичащ период (месечни и годишни), когато са закупени от каналите за продажба на АПИ. За тази цел ще е належащо ползвателите да дават годни мейл адреси.

Срокът за въвеждане на въпросното уведомяване обаче ще зависи от готовността на „ Капш “, която може да надгражда и трансформира функционалностите на тол системата. Изрично се показва, че изменението се случва след изпратена поръчка до изпълнителя, в отговор на която той дава съответно техническо предложение и период за осъществяване. Това обаче би трябвало да се съгласува и с Министерство на електронното ръководство.

Шишков показва, че за момента жителите може да ревизират за нарушавания, електронни фишове и актове на уеб страницата check.bgtoll.bg.

Предстои даване на опция за възнаграждение на обезщетителна такса. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтол система снабдители медиатори Агенция пътна инфраструктура Национална тол ръководство тол ръководство ПоследниНай-четениБюджет и финанси 4 Посредниците в тол системата са получили над 110 млн. лева комисионни Регулации 388 Малките солари за лични потребности към този момент не изискват позволение за градеж Накратко 152 Полетите сред София и Рияд стартират през април Digital 1144 Пощенска банка записва взрив на заплащанията с цифровизирани карти Компании 53904 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 12870 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 11086 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6644 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиБългария стои пред къса криза и разплитане на политическия възел Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР