Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира

...
Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира
Коментари Харесай

Управителят на здравната каса подкрепя премахването на монопола й

Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев разгласи в ефира на Българска национална телевизия, че постоянно е подкрепял демонополизацията й. Той разяснява предлаганите от здравния министър промени в бранша, като от думите му се разбра, че информацията в касата за тях е от изявления в медиите. Какво предлага здравният министър четете тук.

Посочи, че всички стъпки до момента, които са били взети по популистки или партийни подбуди са довели касата до положението, в което се намира, и което не може повече да продължава по този начин. Допълни, че касата би трябвало да е социална институция, а не филиал на някое министерство. " Касата на процедура се одържави ", разяснява той.

Посочи, че предлагания модел, при който се резервира размерът на здравната вноска - 8%, и въвеждането на частни здравни фондове ще остави по-малко пари за лекуване. Причината за това е, че сега касата от 100 постъпили лв. съвсем 99 лева изплащала за лекуване, до момента в който при фондовете сумата ще спадне до към 50 лева поради потребността от покриване на разноските на сдруженията, образуване на облага и други Той се базира на тази калкулация на други експерти.

Трябва да се покачат приходите в здравната система, по какъв метод ще стане е въпрос на политическо решение, разяснява още шефът на касата. Според него е заблуда, че здравното съсловие ще продължи да работи с ниски заплати. Прогнозира, че протестиращите поради това медицински сестри ще бъдат последвани от лекарите.

Допълни, че от 6.8 млн. обезпечени в България към 3-3.5 млн. живеят на ръба на бедността или под него и те ще се нежелани за частните фондове. " Но страната не може да абдикира от този контингент, тъй че публичен фонд ще има, който ще е претрупан със обществени функционалности ", добави Дечев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР