Управителният съвет на СФСМВР излезе със становище по отношение изказванията

...
Управителният съвет на СФСМВР излезе със становище по отношение изказванията
Коментари Харесай

Синдикатът на МВР излезе със становище срещу думи на министър Радев

Управителният съвет на СФСМВР излезе със мнение по повод изявленията на министър Радев за решенията, взети на съвещание на Съвета за обществено партньорство. Ето какво пишат от синдиката:
Управителният съвет на СФСМВР намира освен за изненадваща, само че и за неприемлива позицията на министъра на вътрешните работи, изразена по отношение на решенията, взети на съвещание на Съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи, провело се на 15 юни 2017 година

Реакцията на министър Радев към Съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи буди най-малкото неразбиране, защото според Закона за Министерството ва вътрешните работи „ Съветът реализира обществения разговор, като позволява въпросите, свързани с трудовите и служебните връзки и със социално-икономическите права и ползи на чиновниците, в дух на съдействие, компромиси и ценене ползите на всяка от страните “.

Със своето изявление министърът на вътрешните работи демонстрира, че или не е осведомен с функционалностите на Съвета за обществено партньорство, или не счита да се съобрази с съществени правила на демократичната страна – като този за равнопоставеността на сътрудниците в обществения разговор. Очевидно министър Радев приема Съвета за обществено партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се усеща привързан по никакъв метод. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три извънредно значими за чиновниците въпроса – нарастването на заплатите и обвързването им със обществено измерим индикатор, решаването на казуса с компенсиране на чиновниците, неполучавали с години униформено облекло и нуждата от нов закон за Министерство на вътрешните работи. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са импортирани документално в Съвета за обществено партньорство и в случай че министърът не е осведомен с тях, казусът явно не е у СФСМВР.

Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените обстоятелства е, че Съветът за обществено партньорство явно не е подобаващият формат за осъществяване на договаряния за увеличение на главните заплати на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Представителите на Федерацията ще продължат да вземат участие в работата на Съвета, само че УС на СФСМВР насочва покана към министъра за започване на договаряния с личото му присъединяване. Всеки опит сходни договаряния да се възложат на някой с по-нисък сан Федерацията ще одобри само като опит за отсрочване и отсрочване.

(Длъжни сме да прибавим, че с писмо от 12 юни УС на СФСМВР изиска среща с министъра, на която да му бъдат изложени по този начин изчезналите му причини. Това писмо към момента е без отговор и в случай че министърът не е осведомен и с него, казусът още веднъж би трябвало да се търси в постройката на ул. „ 6-и септември “.)

Успоредно с това на свое съвещание на 24-25 юни УС на СФСМВР ще разиска и вземе решения за местата, формите и началната дата на дейни протестни дейности – в столицата и страната – против ниските трудови хонорари в системата на Министерство на вътрешните работи. Федерацията стартира и диалози с други синдикални организации – както в системата на Министерство на вътрешните работи, по този начин и отвън нея – за присъединяване и поддръжка на тези протестни дейности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР