Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) утвърди финансов ресурс

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) утвърди финансов ресурс
Коментари Харесай

ДФЗ: 100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие ” (ДФЗ) утвърди финансов запас от 100 000 лв. за 2023 година по схемата „ Помощ за узаконяване на стопанствата в бранш „ Плодове и зеленчуци “ по стандарта GLOBALG.A.P. ”

Схемата е записана под номер SA.107345 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със период на използване до 31.12.2029 година Нотифицираният общ оптимален бюджет за интервала на използване 2023 - 2029 година е 1 000 000 лв..

Целта на помощта е посредством поддръжка на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се усъвършенства процесът по произвеждане на качествени селскостопански артикули в бранш „ Плодове и зеленчуци “, да се понижи потреблението на химически първични материали и да се сведе до най-малко нездравословното влияние върху околната среда на земеделските интервенции.

Подпомагането е ориентирано към дребни и междинни предприятия - аграрни стопани и към приети групи или организации на производители в бранш „ Плодове и зеленчуци ” за „ ново присъединяване “ в стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се дава за оптимален интервал от пет години и е лимитирана до 1 500 лева с включено Данък добавена стойност на бенефициер годишно и до 6 000 лева с включено Данък добавена стойност на група или организация годишно.

Като наложително изискване за даване на подкрепяне е приемането на годен документ за сходство със стандарта GLOBALG.A.P. всяка година, в която земеделският собственик или групата/организацията планува да взе участие в схемата за подкрепяне.

Припомняме, че държавната помощ е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “ и посредством нея се покриват част от разноските на земеделските стопани по въвеждане и узаконяване на стопанства по стандарта GLOBALG.A.P.

Предстои Държавна фирма „ Земеделие “, взаимно с способените дирекции в МЗм, да изготви инструкции за даване на помощта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР