Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ с нови изисквания, затяга контрола над банките

Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2.0% през четвъртото тримесечие на 2023 година, оповестиха от Българска народна банка, Това значи, че решението на централната банка влиза в действие от 1 октомври.

 

Под въздействие на настоящите мощно негативни равнища на действителни лихвени проценти и на засиленото предложение на заеми интензивността на кредитния пазар се резервира висока във всички негови сегменти. Продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта, като при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите способността за обслужване на отговорностите може да отслабне и да се отрази в повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки, стимулират се от Българска народна банка.

Значителното повишаване на цените на енергоносителите, евентуални усложнения във веригите за доставки, индиректни резултати от забавянето на икономическата интензивност в съществени търговски сътрудници и утежняване на икономическите настройки могат да обиден финансовото положение и способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите. Наред с това, протичащият развой на бързо повишаване на лихвените проценти в световен мащаб ще откри отражение върху финансовото положение на кредитополучателите чрез нарастването на разноските за обслужване на кредитните отговорности, показват от Българска народна банка.

През 2021 година УС на Българска народна банка увеличи равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година Трайно запазилите се високи темпове на кредитен напредък и нарасналата неустановеност в икономическата среда постановат нарастване на равнището на антицикличния финансов буфер на 2.0% от 1 октомври 2023 година, с което да се ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките. След като ЕЦБ усили главната си рента, се чака лихвите по заемите да се усилят в идващите месеци.

 

 

        Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР