Управителният съвет на БНБ определи капиталов буфер за системен риск

...
Управителният съвет на БНБ определи капиталов буфер за системен риск
Коментари Харесай

Управата на БНБ потвърди нивото на банковия капиталов буфер за системен риск

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира финансов буфер за систематичен риск в размер на 3% за всички банки, използван за всички експозиции в Република България. Решението е взето на съвещание на УС на Българска народна банка, извършено на 3 декември, оповестяват от пресцентъра на централната банка през днешния ден.

Текущият обзор на вътрешноприсъщите за банковата система опасности и въздействието на външната среда демонстрира опазване на дълготрайни макропруденциални и систематични опасности в банковия бранш. Оценените опасности и фактори могат да имат усилващ резултат за евентуално отрицателно влияние върху устойчивостта на банковата система, което обуславя опазване на насъбрания финансов запас посредством потвърждаване на равнището и обсега на буфера за систематичен риск, показват още от централната банка.

От Българска народна банка показват, че оповестението на решението се прави след уведомлението до Европейския съвет за систематичен риск и способените и избраните органи на съответните страни членки.

Решението на УС на Българска народна банка е взето при съблюдаване на заложените процедури за макропруденциални принадлежности с Европейската централна банка съгласно правилник на Съвета на Европейски Съюз от 15 октомври 2013 година за възлагане на европейската централна банка на съответни задания по отношение на политиките, свързани с пруденциалния контрол над кредитните институции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР