Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията

...
Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията
Коментари Харесай

Отлична новина за хората с кредити

 Управителният съвет на Българската национална банка утвърди показания от Асоциацията на банките в България (АББ) план на Ред за отлагане и споразумяване на изискуеми отговорности към банки и дъщерните им сдружения - финансови институции по отношение на изключителното състояние, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 година

След одобряването му документът съставлява частен мораториум по смисъла на Насоките на Европейския банков орган (ЕБО) по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19 (EBA/GL/2020/02). Насоките на ЕБО бяха признати за съблюдаване с решение на Управителния съвет на Българска народна банка от 3 април 2020 година и са оповестени на интернет страницата на ЕБО.

Търговските банки, приели да ползват одобрения ред за отлагане на изискуеми отговорности, ще разгласят обществено предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по различен подобаващ метод.

Утвърденият частен мораториум обезпечава опция за промени в графика за погашение на главницата и лихвите по отговорностите, без да се трансформират основни параметри по кредитния контракт, да вземем за пример към този момент контрактуваните лихви. Могат да бъдат разсрочвани отговорности за период до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 година Разсрочваните отговорности би трябвало да са били постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година

Клиентите би трябвало да заявят категорично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

Предвиждат се три стандартизирани механизма:

- Първият е отлагане на главница и рента за до 6 месеца. Целият излишък от дълга, дружно с неплатената главница по време на гратисния интервал по се погасяват според нов погасителен проект за период с до 6 месеца по-дълъг от първичния, според от броя на отсрочените вноски. Към всяка вноска по погасителния проект до приключване на периода на заема или различен рационален по-кратък интервал, контрактуван с кредитополучателя, се прибавя равна част от непогасената по време на гратисния интервал рента.

- Вторият механизъм е отлагане на главница за до 6 месеца. При този механизъм Дължимите суми по главница се отсрочват за период до 6 месеца, само че не по-късно от края на 2020 година а дължимата за интервала рента се заплаща, според контракта. След приключване на гратисния интервал се изготвя нов погасителен проект, който да обхване целия излишък от дълга, в това число неплатена главница по време на гратисния интервал. Новият погасителен проект се удължава според от броя на неплатените вноски, само че с не повече от 6 месеца.

- Третият механизъм е използван за револвиращи артикули. При револвиращ заем потребителят разполага с закрепен кредитен предел, който може да употребява свободно- напълно или единствено частично, когато реши.

Револвиране на кредитна линия се позволява, макар че дължими вноски или част от тях не са погасени. Погасяването на вноските се отсрочва до 6 месеца, само че не по-късно от края на 2020 година.

Не се образува минимална сума за револвиране на кредитен предел по кредитна карта, считано най-рано от 1 февруари 2020 година, за период до 6 месеца, само че не по-късно от края на 2020 година След приключване на гратисния период образуването на минимална сума за револвиране се възвръща и заемът се обслужва според първичния контракт.

За период до 6 месеца, само че не по-късно от 31.12.2020 година дължимата месечна рента по заем - овърдрафт, се погасява за сметка на неусвоен предел или заплащането й се отсрочва за период до 6 месеца след приключване на гратисния интервал.

Съответният механизъм ще се избира по взаимно единодушие сред банките и техните клиенти.

Банките могат да договарят с клиентите си и други самостоятелни схеми на отлагане или облекчения, разнообразни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от краткотрайния принцип, въведен посредством одобрения мораториум и идващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение, написа в известието на Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР